FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o prošlogodišnjem poslovanju Fine

Autor: rkor
ZAGREB, 1. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatski sabor ovotjedno je zasjedanje počeo raspravom o Godišnjem izvješću o poslovanju Financijske agencije (Fine) za 2009. godinu tijekom koje je u toj agenciji provedena reorganizacija poslovanja i proveden program zbrinjavanja viška radnika.

Predsjednik Uprave Fine Mato Regvar kazao je kako je 2009. bila godina konsolidacije Fine i prilagodbe tržišnim uvjetima u kojoj je reorganizacija poslovanja agencije provedena kako bi se zaustavili višegodišnji negativni trendovi u poslovanju.

Ukupni prihodi u 2009. godini ostvareni su u iznosu od 885,8 milijuna kuna, što u odnosu na godinu ranije, kada su iznosili 911,8 milijuna kuna, predstavlja smanjenje od 3 posto.

Ukupni rashodi lani su iznosili su 1,04 milijardi kuna, što je za 10 posto više u odnosu na rashode ostvarene u 2008., kada su iznosili 947,2 milijuna kuna.

Fina je lani ukupno odbradila 97,8 milijuna naloga platnog prometa.

U izvještajnom razdoblju Fina je zabilježila gubitak od 158,6 milijuna kuna, a uzrok leži, kazao je Regvar, u višegodišnjim trendovima fizičkog pada obujma posla te fiksnim troškovima u kojima je isplata plaća radnicima iznosila 60 posto.

Stoga je, kazao je, provedena reorganizacija poslovanja, uspostavljen sustav učinkovitijeg upravljanja nekretninama, proveden program zbrinjavanja viška radnika te je započelo redefiniranje poslovnih modela, proizvoda i tržišta.

Za provođenje procesa zbrinjavanja viša radnika, njih 1004, koji je trajao 14 mjeseci, utrošeno je 146,5 milijuna kuna, naveo je.

Novim organizacijskim ustrojstvom, s ciljem racionalizacije i efikasnijeg poslovanja, smanjen je i broj ustrojbenih jedinica i sektora, a provedeno je i preseljenje svih sektora na jednu lokaciju tako da su sada, istaknuo je Regvar, svi središnji sektori na jednom mjestu.

Procjenjuje se da će neto efekt tog procesa biti 10 do 12 milijuna kuna neto, dodao je Regvar i kazao kako se u narednom razdoblju značajan prihod očekuje i od iznajmljivanja prostora u vlasništvu Fine.

Naglasio je kako je osnovana i tvrtka kćer Fina Gotovinski servisi koja već bilježi dobit od 800 tisuća kuna što je, kaže, iznad očekivanja.

Fina danas, nakon provedene racionalizacije broja zaposlenih, zajedno sa zaposlenima u tvrtki Fina Gotovinski servisi, ima sveukupno 3431 zaposlenog (prije 5147).

O Fininom izvješću raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xrkor/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙