FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok kineske industrijske proizvodnje u studenome; Australija i Japan usporili

Autor: gple
ŠANGAJ, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Rast kineske industrijske proizvodnje snažno je ubrzao u studenom usprkos slaboj potražnji u Sjedinjenim Državama i na ostalim izvoznim tržištima koja je nepovoljno utjecala na Japan i Australiju.

Kinesko udruženje za logistiku i nabavu objavilo je u srijedu da je njegov indeks menadžera nabave (PMI) u studenom porasto na 55,2 boda, s 54,7 bodova u listopadu, odnosno 53,8 bodova u rujnu.

Time se vrijednost tog indeksa 21. mjesec zaredom zadržala iznad razine od 50 bodova koja dijeli rast od pada aktivnosti u industriji, i to usprkos blagom usporavanju gospodarskog rasta u trećem tromjesečju, na 9,6 posto, s 11,9 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Kinesko udruženje za logistiku i nabavu povezano je s vladom u Pekingu.

Konkurentski indeks kineske industrijske proizvodnje koji izrađuje britanska banka HSBC i sezonski je prilagođen pokazatelj aktivnosti u prerađivačkoj industriji porastao je u studenom na 55,3 boda, najvišu razinu u osam mjeseci, s 54,8 bodova u listopadu.

Iako je ukupni rast kineskog gospodarstva blago usporio u odnosu na silovit tempo u prvom dijelu godine, čini se da snažna domaća potražnja amortizira slabost na izvoznim tržištima, ocjenjuju analitičari.

Ti su rezultati u suprotnosti s onima iz Australije, koji su pokazali usporavanje rasta gospodarstva na tromjesečnoj razini na 0,2 posto u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna, odnosno na 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveća je kočnica bio pad neto izvoza zbog snažnog jačanja australskog dolara.

Japan također muku muči s jačim jenom koji je zajedno s deflacijom rezultirao padom industrijske proizvodnje u listopadu peti mjesec zaredom, zbog smanjene proizvodnje u automobilskom i elektroničkom sektoru, pokazali su u utorak objavljeni podaci japanske vlade.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙