FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ttrgovinski višak Južne Koreje u studenome gotovo prepolovljen

Autor: gvla
SEUL, 1. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Trgovinski višak Južne Koreje u studenome je gotovo prepolovljen, iako taj azijski gospodarski div bilježi plus u trgovinskoj razmjeni sa svijetom deseti mjesec zaredom, pokazali su u srijedu službeni podaci južnokorejske vlade.

Trgovinski višak te zemlje u studenome je iznosio 3,61 milijardu dolara, u usporedbi sa 6,91 milijardu u prethodnom mjesecu, prenijela je novinska agencija Yonhap News Agency, pozivajući se na ministarstvo ekonomije utemeljene na znanju.

Izvoz je na godišnjoj razini uvećan 24,6 posto, na 42,36 milijardi dolara, kliznuvši s rekordnih 44,12 milijardi dolara zabilježenih u listopadu, dok je uvoz poskočio 31,2 posto, na 38,75 milijardi dolara.

Analitičari su i očekivali taj pad nakon napada Sjeverne Koreje na južnokorejsku granicu 23. studenoga, u kojemu je ubijeno četvero a ranjeno 18 ljudi.

Rast izvoza predvode industrije poluvodiča i automobila, čije su isporuke uvećane za 36,1 odnosno 21,8 posto, priopćilo je ministarstvo.

Pritom je izvoz u SAD i Kinu uvećan za 25 posto, dok je izvoz u Europu smanjen za 6,1 posto u usporedbi sa studenim prošle godine.

Rastom uvoza dominirala je potražnja za sirovinama i energentima. Uvoz prirodnog plina uvećan je tako za 43,9 posto, a nafte za 41,9 posto.

U 11-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem studenog izvoz je uvećan 29,5 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, na 424,3 milijarde dolara, dok je uvoz poskočio za 32,8 posto, na 385,2 milijarde dolara.

U idućoj godini Južna Koreja očekuje rast izvoza za 12 posto dok bi se uvoz trebao povećati za 14 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙