FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren summit OESS-a u Kazahstanu

Autor: dger
ZAGREB/ASTANA, 1. prosinca 2010. (Hina) - Summit Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojemu je glavni cilj oživjeti suradnju 56 zemalja članica, otvoren je u srijedu u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Otvarajući summit, prvi nakon jedanaest godina, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev pozvao je svjetske vođe da ožive ulogu OESS-a rješavajući sve veće probleme terorizma, trgovine drogom i gospodarske krize, prenose svjetske agencije.

"Pred sebe smo postavili zadaću da izvučemo organizaciju iz krize", rekao je Nazarbajev otvarajući skup. "Proces obnove organizacije naša je zajednička zadaća".

Nazarbajev je pozvao na stvaranje "prostora zajedničke sigurnosti između četiri oceana", dodavši da se glavne prijetnje europskoj sigurnosti nalaze izvan Europe.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da je "stigao trenutak za djelovanje" i poduzimanje stvarnih koraka u osiguravanju mira i ljudskih prava.

Gotovo istu poruku prenio je i glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut, upozorivši pritom na "nedostatak povjerenja" i "nedostatak zajedničke volje" među zemljama članicama.

Predsjednik parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiou pozvao je na "revitalizaciju organizacije. "Ne smijemo si dopustiti neuspjeh", dodao je.

Hrvatsku na summitu predstavlja izaslanstvo na čelu s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

(Hina) xdgk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙