FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjelovat će na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Lisabonu 19. i 20. studenoga, priopćeno je u četvrtak iz Ureda Predsjednika. U sklopu sastanka na vrhu, predsjednik Josipović će sudjelovati na sastanku Sjeverno-atlantskog vijeća koji se održava na razini šefova država i vlada, na sastanku svih država koje sudjeluju u misiji ISAF i na sastanku NATO-Rusija. Ovogodišnji sastanak na vrhu osobito je važan jer se očekuje da će biti usvojen novi strateški koncept o daljnjem razvoju i budućnosti Saveza, a Hrvatska će po prvi put kao punopravna članica imati mogućnost sudjelovati u raspravi i donošenju tog najznačajnijeg strateškog dokumenta. Predsjednik Josipović bit će na čelu hrvatskog izaslanstva na NATO-vom sastanku na vrhu u čijem su sastavu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić.

BEČ - Hrvatska je učinila velik napredak i bitan pomak u ispunjavanju obveza iz mandata Ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj, rekao je njegov voditelj Enrique Horcajada u četvrtak u Beču podnoseći godišnje izvješće Stalnom vijeću OESS-a kojemu je preporučio da 2011. bude zadnja godina rada hrvatskog Ureda. Hrvatska je napravila velik pomak u dva područja mandata Ureda OESS-a u Zagrebu, a to su praćenje suđenja za ratne zločine i provedba vladina programa stambenog zbrinjavanja povratnika, rekao je Horcajada kojemu je to bilo prvo predstavljanje godišnjeg izvješća. U suđenjima za ratne zločine izgrađena je samoodrživost i nepovratnost procesa sudske administracije i ostvarena spremnost civilnog društva da nastavi posao Ureda OESS-a, ocijenio je voditelj. U provedbi programa stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava Horcajada je primijetio zastoj u provedbi plana za 2010. zbog financijskih teškoća. Ti će planovi biti provedeni u idućoj godini, rekao je. Voditelj Ureda OESS-a uvjeren je da će hrvatska vlada ispuniti postavljene obveze. Ocijenio je da Stalno vijeće u bilo kojem trenutku iduće godine može odlučiti zatvoriti Ured jer hrvatske institucije jačaju i obveze iz mandata Ureda se ispunjavaju. U izjavi EU pozdravljen je znatan napredak Hrvatske te je naglašeno da su pitanja koja prati OESS dio poglavlja 23. pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji. Stoga je EU iznimno zainteresirana za njihovu provedbu. Horcajada, koji je prije više od godinu dana preuzeo dužnost voditelja Ureda OESS-a u RH, rekao je nakon zasjedanja Stalnog vijeća da je tome tijelu preporučio da razmotri mandat Ureda te da 2011. bude zadnja godina rada Ureda OESS-a u RH.

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će, kao član izaslanstva hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, na summitu NATO-a koji će se održati 19. i 20. studenoga u Lisabonu, priopćeno je u četvrtak iz MVPEI-a. Kao član hrvatskog izaslanstva, ministar Jandroković nazočit će sastancima Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, Vijeća NATO-Rusija te radnom sastanku šefova država i vlada o Afganistanu. Na poziv zamjenika glavnog tajnika NATO-a Claudia Bisogniera, ministar Jandroković sudjelovat će na radnoj večeri ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a i visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton na kojoj će se raspravljati o novom Strateškom konceptu NATO-a, s posebnim naglaskom na NATO partnerstva. Na marginama summita Jandroković također će održati bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova Kanade Lawrenceom Cannonom, prema priopćenju.

LONDON - Rolls Royce nije u četvrtak htio komentirati informacije australske kompanije Qantas po kojima bi britanski proizvođač motora trebao zamijeniti 40 motora ugrađenih u Airbusove A380. "Ostaje vrijediti ono što smo rekli u petak", rekao je kratko glasnogovornik Rolls Roycea, pozivajući se na zadnje priopćenje tvrtke u kojemu se govori o istrazi, pošto je u zraku eksplodirao motor Trent 900 na zrakoplovu A380 australske kompanije. Britanska tvrtka je tada bila izjavila da je otkrila uzrok kvara, dodajući da se on dogodio na "specifičnom dijelu" turbine motora i da je u tijeku njegova zamjena na velikim Airbusovim zrakoplovima koje oprema Rolls Royce. "Rolls Royce će možda morati zamijeniti 40 motora na čitavoj floti A380", rekla je u četvrtak u Sydneyju Qantasova glasnogovornica. "U to su uključene letjelice Singapore Airlinesa i Lufthanse", uz australsku kompaniju koja ima šest A380, svaki s četiri motora, dodala je. Prije nego je 12. studenoga objavio priopćenje, Rolls Royce se našao na meti kritika u britanskim medijima zbog nedovoljne transparentnosti u svezi s tim pitanjem. No Qantasove izjave ipak nisu naštetile dionicama britanske tvrtke koje su gotovo stabilne na londonskoj burzi, s malim rastom sredinom dana.

VARŠAVA - NATO bi trebao razviti konstruktivni odnos s Rusijom koji ne potkopava jedinstvo tog vojnog saveza, izjavio je poljski predsjednik Bronislaw Komorowski u četvrtak, uoči važnog summita NATO-a u Lisabonu. "Mislim na razvoj konstruktivnih odnosa s Rusijom sve dok je koristan za sigurnost obje strane", rekao je Komorowski za dnevnik Wyborcza. "U isto vrijeme", dodao je, "to se ne može ispriječiti jedinstvu NATO-a ili njegovoj sposobnosti da ispunjava sve svoje funkcije. Odnosi NATO-a s Rusijom ne mogu se razviti po cijenu sigurnosnih interesa drugih zemalja u istočnoj Europi". Komorowski je to izjavio dan uoči summita u Lisabonu koji se održava u petak i subotu, a na kojemu bi dužnosnici trebali razmotriti strategije za stabilizaciju Afganistana te za izgradnju novog odnosa s Rusijom.

ZAGREB - Spomenik težak 750 kilograma, podignut u znak sjećanja na Kristalnu noć, ukraden je sa židovskog groblja u Koelnu, manje od tjedan dana nakon što je obilježena 72. godišnjica "noći slomljenog stakla", objavili su u četvrtak izraelski mediji navodeći da njemačka policija još istražuje radi li se o antisemitskom djelu ili nekom drugom zločinu. Lopovi su provalili na groblje u nedjelju navečer, odvojili težak spomenik od postolja, ukrcali ga na vozilo i odvezli, objavila je njemačka policija. Židovska zajednica u Koelnu objavila je priopćenje u kojem ističe "veliku zabrinutost zbog tog nečuvenog čina", te poziva stanovnike grada da pomognu u traženju brončanog spomenika. Židovska zajednica obećala je i nagradu u visini od 4 tisuće eura za pomoć u pronalaženju spomenika. Spomenik, visok 2,8 metara i širok 1,2 metra, predstavlja ritualne predmete koji su spremljeni i zakopani 10. studenoga 1938., odmah nakon Kristalne noći. Ti predmeti slučajno su pronađeni 1978. godine tijekom građevinskih radova i naknadno su pokopani prema židovskoj tradiciji na groblju. Spomenik je djelo kipara Franza Lipenskog, i prikazuje šest Davidovih zvijezda, dvije Tore i menoru.

NEW YORK - Porota u New Yorku oslobodila je u srijedu po lokalnom vremenu gotovo svih točaka optužnice prvog zatvorenika logora Guantanmo kojemu se sudilo na civilnom sudu, a proglašen je krivim za sudjelovanje u napadima na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. Nakon pet dana vijećanja porota je odlučila da je Ahmed Ghailani kriv za sudjelovanje u planiranju napada na veleposlanstva s 224 žrtava, među kojima 12 Amerikanaca. Osuđeniku slijedi 20 godina zatvora, a moguće i doživotni zatvor što tužiteljstvo zahtijeva. Uprava predsjednika Baracka Obame nada se da će ovo prvo civilno suđenje biti uspješan ispit za druga suđenja teroristima. Ostalim zatvorenicima logora u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi sudi se pred vojnim sudovima, koji su spori i prijeporni. Nevladine udruge pozvale su Obaminu upravu da suđenja prebaci pred savezne sudove, jer su se vojna suđenja pokazala neuspješna i od 2002. godine izrekla su samo pet presuda. Prema agenciji AFP, Ghailani je jedini prebačen na suđenje u New York jer je u međuvremenu Kongres odbacio takvu mogućnost. Tužiteljstvo je u postupku dokazivalo da je Ghailani pomagao organizirati napade, a obrana tvrdi da je žrtva prevare jer su ga kao mladića angažirali agenti terorističke mreže Al Kaide da im nabavlja robu i on nije znao u koje svrhe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙