FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 1. prosinca

Autor: vmrs
ZAGREB, 30. studenoga 2010. (Hina) - Najava događaja iz svijeta za utorak, 30. studenoga

ASTANA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u glavnome kazahstanskom gradu Astani gdje se održava dvodnevni sastanak na vrhu 56 zemalja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Osim sudjelovanja na sastanku na vrhu, predviđeni su sastanci predsjednika Josipovića s predsjednikom zemlje predsjedateljice Nursultanom Nazarbajevim te s predsjednikom parlamentarne skupštine OESS-a Petrosom Efthymiouom, kao i niz drugih neformalnih susreta s ostalim šefovima država i vlada. Sastanak najvišeg političkog tijela OESS-a održava se nakon jedanaest godina pod motom: povjerenje, tradicija, transparentnost i tolerancija, a prioriteti na dnevnom redu sastanka u Astani bit će borba protiv terorizma, pronalaženje rješenja za zamrznute konflikte, pružanje pomoći u obnovi Afganistana, suradnja na području transporta te promicanje tolerancije.

KAIRO - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u službenom posjetu Egiptu 1. i 2. prosinca 2010. godine. Ondje će s domaćinima razgovarati i o mogućnostima egipatskog investiranja u Hrvatsku.

BRUXELLES - Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovat će o nacrtu izvješća o napretku Hrvatske. U njemu je parlamentarni izvjestitelj Hannes Swoboda istaknuo da je hrvatske pristupne pregovore s EU-om moguće zaključiti u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da se nastavi s odlučnom provedbom reforma u najtežim poglavljima.

ZAGREB - Konferencija pod nazivom "Hrvatska nadomak cilja – kako uspješno djelovati u Europskoj uniji", organizirana je u okviru bilateralne pomoći Kraljevine Danske Hrvatskoj na kojoj će biti predstavljeno dansko iskustvo koordinacije europskih poslova u članstvu u EU-u, te svi relevantni aspekti uspješnog funkcioniranja države članice u radu europskih institucija. Bit će riječi i o pripremama u RH u tom pogledu. Među govornicima bit će ministar uprave Davorin Mlakar, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić, glavni pregovarač Vladimir Drobnjak i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković. S danske strane sudjelovat će Kim Joergensen, podtajnik za europske poslove u ministarstvu vanjskih poslova, te Bo Eric Weber, danski veleposlanik u RH (hotel Sheraton, Kneza Borne 2, 10 sati).

SARAJEVO - Pred Županijskim sudom u Sarajevu za srijedu je zakazano ročište na kojemu će se ponovno razmatrati zahtjev hrvatskog pravosuđa za provedbu kazne od pet godina zatvora izrečene riječkom kardiokirurgu Ognjenu Šimiću zbog primanja mita. Na sjednici koja će biti zatvorena za javnost sudsko će vijeće ponovno otvoriti postupak priznavanja pravomoćne presude Vrhovnog suda Hrvatske nakon što je na žalbu obrane Federalni vrhovni sud naložio obnovu cijelog postupka pred Županijskim sudom u Sarajevu.

SVIJET - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Dežurni:

Noć: Vedrana Larva

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: **385 1 4808645

Fax: **385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙