FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka nezaposlenost smanjena u studenome sedamnaesti mjesec zaredom

Autor: vmom
BERLIN, 30. studenog 2010. (Hina/dpa) - Nezaposlenost u Njemačkoj u studenome je pala 17. mjesec zaredom, budući da uzlet u gospodarstvu ohrabruje tamošnje poslodavce na novo zapošljavanje, objavio je u utorak državni statistički ured Destatis.

Tako je broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu u studenome smanjen za daljnjih devet tisuća, na 3,14 milijuna, pokazali su desezonirani podaci toga ureda.

Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena u visini 7,5 posto, objavio je nadalje Destatis.

"Tržište rada profitira od dobrih gospodarskih uvjeta koji prevladavaju u Njemačkoj", kazao je čelnik statističkog ureda Frank-Juergen Weise. "Zaposlenost značajno raste i potražnja za radnicima se povećava".

Pad nezaposlenosti pridonosi jačanju očekivanja da se njemački oporavak širi, ohrabrujući time tamošnje potrošače na veću potrošnju.

Prema u političkom smislu osjetljivijim podacima koji nisu prilagođeni za sezonske utjecaje, broj nezaposlenih pao je za 14 tisuća, na 2,93 milijuna.

Analitičari očekuju daljnji pad nezaposlenosti u idućoj godini.

"Nezaposlenost bi se trebala nastaviti postupno smanjivati u idućoj godini, no tempo njezina smanjenja vjerojatno će biti slabiji nego u ovoj godini", kazao je ekonomist DZ Banka Philipp Jaeger.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙