FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarska klima u Njemačkoj značajno poboljšana u studenome - institut ZEW

Autor: vmom
MANNHEIM/ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Gospodarska klima u Njemačkoj u studenome se značajno poboljšala u odnosu na prethodni mjesec, no i dalje je daleko ispod dugoročnog prosjeka, pokazalo je u utorak najnovije izvješće njemačkog centra za europska ekonomska istraživanja ZEW.

Istoimeni indeks gospodarskog ozračja u tekućem je mjesecu poskočio za devet bodova, na 1,8 bodova, s minus 7,2 boda u listopadu, objavljeno je na internetskoj stranici toga instituta.

Pritom autori izvješća napominju da je njegova vrijednost i dalje daleko ispod prosječne razine od 26,9 bodova.

Izrazitije poboljšanje zabilježeno je i kod ocjena trenutne gospodarske situacije u Njemačkoj, navodi se dalje u izvješću. Odgovarajući indeks u studenome je tako uvećan za 8,9 bodova u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 81,5 bodova.

Porasla su i očekivanja za gospodarstvo eurozone, pa je odgovarajući indeks uvećan za 12 bodova, na 13,8 bodova. Malo poboljšanje bilježi pak pokazatelj trenutne gospodarske situacije u 16-članoj eurozoni, porastavši svega 0,1 bod, na minus jedan bod.

U usporedbi s ostalim industrijaliziranim zemljama njemačko gospodarstvo zasad bilježi snažniji oporavak, konstatiraju u ZEW-u. Napominju također da je najnovije poboljšanje najvjerojatnije proizišlo iz rastućeg optimizma stručnjaka za financijska tržišta u pogledu gospodarskih izgleda drugih zemalja.

U institutu također napominju da je njihov optimizam poduprlo i poboljšanje na njemačkom tržištu rada koje je stimuliralo domaću potražnju.

"Ustvari, gospodarska situacija u Njemačkoj iznimno je dobra. Ipak, nema mjesta za preveliki optimizam kada je u pitanju razvoj aktivnosti u njemačkom gospodarstvu u idućoj godini. Iako se prognozira rast realnog BDP-a u 2011. u visini 2,2 posto, dinamika gospodarskog rasta bit će osjetno slabija", kazao je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙