FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan dobio koalicijsku vladu, eksplozija uoči suđenja bivšem predsjedniku

Autor: rtom
ZAGREB/BIŠKEK, 30. studenog 2010. (Hina) - Nakon listopadskih izbora koji su otvorili put za stvaranje prve parlamentarne demokracije središnje Azije, kirgistanski parlament oformio je trostranačnu koalicijsku vladu u utorak, dok je eksplozija nedaleko od mjesta suđenja bivšemu predsjedniku, u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, pokazala da je zemlja još uvijek politički nestabilna.

Bivša sovjetska republika Kirgistan, jedina koja na svome tlu ima i rusku i američku vojnu bazu, održala je 10. listopada izbore i uspostavila sustav kojim se vlast s predsjednika prenosi na premijera.

Izbori nisu dali jasna pobjednika u zemlji razjedinjenoj političkim i klanovskim suparništvima te je oformljena tročlana koalicijska vlada koja će upravljati Kirgistanom, zemljom s 5,4 milijuna stanovnika.

Za premijera je predložen Almazbek Atambajev, predsjednik Socijaldemokratske stranke i zamjenik predsjednice Roze Otumbajeve u prijelaznoj vladi oformljenoj nakon narodne pobune u travnju kojom je svrgnut predsjednik Kurmanbek Bakijev, piše agencija Reuters.

U utorak je eksplozija ozlijedila dva vojnika pred dvoranom u kojoj se u odsutnosti sudi Bakijevu i njegovim suradnicima za smrt 86 osoba ubijenih kada su sigurnosne snage otvorile vatru na prosvjednike, piše agencija AFP.

Bakijev je izbjegao u Bjelorusiju.

Izgredu u utorak prethodilo je dan ranije ubojstvo četvorice ekstremista u Ochu na jugu zemlje, koji su, kako tvrde vlasti, pripremali atentate.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙