FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za izbore na Kosovu prijavljeno 29 lista

Autor: ssai
BEOGRAD, 12. studenog 2010. (Hina) - Za sudjelovanje na izvanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 12. prosinca, prijavljeno je 29 političkih stranaka i subjekata, među kojima dvije koalicije, prenose u petak mediji u Prištini pozivajući se na podatke kosovskog središnjeg izbornog povjerenstva.

Na izborima će od albanskih stranaka sudjelovati Alijansa za novo Kosovo u koaliciji s još šest stranaka, te koalicija “Vakat“, kao i pokret “Samoopredjeljenje“ Albina Kurtija, Nova demokratska inicijativa Kosova, Novi duh, Demokratski savez Dardanije, Demokratski savez Kosova bivšeg kosovskog predsjednika Fatmira Sejdijua, Alijansa za budućnost Kosova – Ramush Haradinaj – Dr. Ibrahim Rugova, te Demokratska stranka Kosova sadašnjeg predsjednika vlade Hashima Thaqija.

Od srpskih stranaka na popisu će se naći Nova demokratska stranka, Savez neovisnih socijaldemokrata, Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije, Srpska Kosovskometohijska stranka, Građanska inicijativa – Jedinstvena Srpska lista, Srpska narodna stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpska socijaldemokratska stranka te građanska inicijativa “Krilo naroda”.

S po jednom strankom na izborima će nastupiti kosovski Egipćani, Crnogorci i Romi, a s po dvije Goranci, Aškalije, Turci i Bošnjaci.

Odluka predsjednika kosovskog parlamenta Jakupa Krasniqija o izborima slijedila je nakon što je kosovski parlament početkom studenog izglasovao nepovjerenje vladi Hashima Thacija.

Nakon što je kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu sredinom rujna podnio ostavku, pošto je ustavni sud zaključio kako je prekršio ustav istodobno obnašajući dužnost predsjednika države i čelnika Demokratske lige Kosova (LDK), Krasniqi je prethodno bio zakazao prijevremene izbore za 13. veljače 2011.

(Hina) xdas/xbb yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙