FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka vladajuća koalicija desnog centra izgubila mjesne izbore

Autor: ztre
BRATISLAVA, 28. studenog 2010. (Hina/dpa) - Nova slovačka vladajuća koalicija desnog centra premijerke Ivete Radičove pretrpjela je na mjesnim izborima u subotu težak udarac, javlja u nedjelju dpa.

Prvi put od održavanja slobodnih izbora u Slovačkoj, čini se da su demokršćani izgubili utrku za gradonačelnika Bratislave.

Pobjedu su, kao i u većini drugih velikih gradova u zemlji, odnijeli socijaldemokrati bivšeg premijera Roberta Fice (Smer).

To su bili prvi izbori otkako je Radičova u srpnju preuzela vlast i smatraju se važnim testom za njezinu četveročlanu koaliciju.

Ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda, vođa SDKU-a kojem pripada i Radičova, priznao je poraz i prije službene objave rezultata.

"Proizvode se nekad može prodati, a nekad ne. Danas nam prodaja nije išla", rekao je novinarima.

Analitičari su promjenu vlasti u Bratislavi proglasili povijesnom političkom senzacijom.

Bratislava je tradicionalno uporište konzervativnih stranaka, no dvije demokršćanske stranke koje su gradom vladale od pada komunizma, KDH i SDKU, diskreditirane su mnogobrojnim optužbama za korupciju i lošim upravljanjem gradom.

Njihova kandidatkinja, bivša glumica i diplomatkinja Magdalena Vasarjova, također nije imala iskustva u lokalnoj politici.

Njezin najjači protivnik, Milan Ftacnik, s druge je strane jako popularan i zadnjih nekoliko godina koliko je bio na čelu najveće općine u Bratislavi nisu ga pratili skandali.

Odaziv birača bio je nešto iznad 50 posto. Osobito slab bio je u Bratislavi - oko 35 posto.

Bivši premijer Robert Fico na parlamentarnim izborima 2. lipnja osvojio je najveći broj glasova, no nije uspio formirati koaliciju.

Vladu Radičove čine četiri stranke desnog centra: njezin SDKU-DS, liberali (SaS), kršćanski demokrati (KDH) i stranka mađarske manjine Most-Hid. Radičova je prva žena na vlasti u Slovačkoj. Odlučila je uvesti strogu štednju i jedina je u Europskoj uniji odbila pomoći Grčkoj.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙