FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene godišnje nagrade za volonterstvo i sudioničku demokraciju

Autor: mbuj
ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva danas je na svečanosti pod nazivom "Važno je imati: podršku" u Muzeju "Mimari" dodijelila godišnje nagrade za 2010. za razvoj volonterstva peterim osnovnim i peterim srednjim školama te za razvoj sudioničke demokracije u Hrvatskoj trima jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nagradu "Škola - prijatelj zajednice" za najbolje volonterske inicijative svojih učenika dobile su osnovne škole "Kralja Tomislava" iz Našica, "Ivan Kozarac" iz Nijemaca, "Ivan Lacković Croata" iz Kalinovca, "Sućidar" iz Splita i "Matije Gupca" iz Zagreba.

Tu su nagradu, za inovativne modele volontiranja, dobile srednje škole "Bedekovčina" iz Bedekovčine, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola iz Bjelovara, Gimnazija "Petra Preradovića" u Virovitici, Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku i I. gimnazija u Zagrebu.

Nagrađene škole dobile su po 10.000 kuna namijenjenih financiranju provedbe nagrađene inicijative te plakete u obliku srca.

Nagrade "Zajedno za bolje", za svoja nastojanja da što više građana sudjeluje u odlučivanju i razvoju lokalnih zajednica dobili su Međimurska županija, grad Sisak i općina Šolta. Oni su dobili plakete i priznanja, a Nacionalna zaklada će financirati i organizirati specijalizirane izobrazbe i usavršavanja te događanja na kojima će se predstaviti i poticati primjeri dobre prakse te unaprjeđenje sudioničke demokracije.

U ime predsjednika Republike dobitnicima nagrada čestitala je njegova izaslanica savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec-Mojzeš.

"Hrvatska mora biti dom demokracije i ljudskih prava - to je vjerojatno najbolji sažetak programa koji će predsjednik nastojati ostvariti u svom mandatu ili mandatima. A u vašoj zakladi vidi važnog partnera u ostvarivanju tih ciljeva", kazala je, uz ostalo, Vrabec-Mojzeš. Istaknula je da je u vremenima opće krize, poremećena sustava vrijednosti i raslojavanja društva na jako bogate i jako siromašne važno poticati rad za opće dobro.

Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić istaknula je kako su danas dobili nagrade za svoju dobrotu, solidarnost i poštivanje drugih. "Želim vam da i dalje pronosite dobrotu jer dobrota ne poznaje razlike - ona gradi mostove, prijateljstva i nove prilike za dobro", poručila je Plavša-Matić.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade Boris Hajoš rekao je kako je važan entuzijazam nagrađenih jer je u "ovoj zemlji, na žalost, veliko ravnodušje, duboka kriza - a iz toga svega može izvući i povući naprijed jedino pozitivan stav, znači želja, volja, napor, vjera zapravo da se stvari mogu promijeniti i da smo jedino mi ti koji ih možemo promijeniti".

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙