FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor pozdravio je u petak razmjenu diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu, rekavši da je to uspjeh za obje strane i da Slovenija više nema razloga blokirati zaključivanje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Izražavam veliko zadovoljstvo što je razmjenom diplomatskih nota uspješno završen proces što smo ga premijerka Kosor i ja započeli prošle godine susretom u Trakošćanu. Nakon razmjene nota i nakon što je Hrvatska pristala na rješavanje pitanja štediša u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu više ne vidim nikakva razloga za slovenske rezerve (na zaključivanje hrvatskog pristupnog procesa)", rekao je Pahor na konferenciji za novinare u vezi s razmjenom diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu koji će time u ponedjeljak stupiti na snagu kao važeći međunarodni dokument.

SARAJEVO - Posebna predstavnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu Margot Wallstrom upozorila je u petak u Sarajevu kako je pravda za žrtve ovakvog oblika zlostavljanja u Bosni i Hercegovini nedopustivo spora što samo produbljuje patnje kojima su izložene. Wallstrom je na konferenciji za novinstvo iznijela procjenu kako je tijekom rata u BiH različitim oblicima seksualnog zlostavljanja bilo izloženo gotovo pedeset tisuća žena, a da je petnaest godina nakon rata procesuiran zanemarivo mali broj počinitelja takvih zločina. "Mogu kazati kako petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma za žene koje su bile žrtve seksualnog nasilja u ratu još uvijek nema mira. Pravosudni procesi bolno su spori, a ako znamo da je u BiH silovano do pedeset tisuća žena te da je do sada pravomoćno presuđeno samo dvanaest takvih slučajeva, onda nam je jasno koliki su zapravo razmjeri tog problema", kazala je Wallstrom. Istaknula je kako izostanak kažnjavanja počinitelja zločina silovanja žrtve izlaže dodatnim traumama i otežava njihovo uključivanje u normalan život.

ZAGREB - Mladi nisu nezainteresirani za ono što se događa u društvu, ali nisu svjesni da se i njihov glas može čuti, rečeno je na konferenciji o sudjelovanju mladih i aktivnom građanstvu što se u petak održava u Zagrebu. Konferenciju, koja je dio jednogodišnjeg projekta "Youth Policy Backpack", organizirala je Mreža mladih Hrvatske u suradnji s nacionalnim vijećem za mlade Slovenije, a cilj joj je pridonijeti jačanju suradnje organizacija civilnog društva za mlade diljem Europe te jačanju uloge mladih u izgradnji Europe koja će biti više demokratska i više inkluzivna. "Nadam se da će ova konferencija otvoriti mladima oči da znaju da se i njihov glas može čuti", rekao je Nikola Pandurić, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. Po njegovim riječima, jedan od problema leži u tome što "nas nisu učili da dovodimo stvari u pitanje", a drugi u tome što su "mladima mnoga vrata zatvorena pa oni odustaju od svojih prava". Pozvao je sudionike konferencije da "pomognu otvoriti ta vrata". Sudionici su među problemima nabrojali i veoma slab odziv mladih na izbore, a Slađana Novota iz Vijeća za razvoj civilnoga društva drži kako "su mladi marginalizirana skupina" u procesu odlučivanja u Hrvatskoj.

SARAJEVO - Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić potvrdio je za bosanskohercegovački tisak od petka kako njegova stranka ozbiljno razmatra mogućnost uspostave nove vlasti na državnoj i razini Federacije BiH bez sudjelovanja HDZ-a BiH pa čak i bez HDZ-a 1990. "Bez HDZ-a, i jednog i drugog, može se", izjavio je Hadžić kako ga u petak citira sarajevski Dnevni avaz. Hadžić je pojasnio kako je za SDP neprihvatljiv ulazak u vlast tek radi raspodjele fotelja, a suradnja s dva HDZ-a postala je neprihvatljiva nakon što su predsjednici te dvije stranke Dragan Čović i Božo Ljubić ranije potpisali izjavu o zajedničkom nastupu čiji je cilj, među ostalim, i uspostava hrvatske teritorijalne jedinice unutar BiH. "Za nas objektivno nije moguće ući u bilo kakvu varijantu ustavnog preustroja zemlje koji bi podrazumijevao uspostavu trećeg entiteta ili federalne jedinice s hrvatskom većinom", kazao je Hadžić koji je, u odvojenom intervjuu što ga je u petak objavilo "Oslobođenje", izrazio žaljenje jer je HDZ 1990. pristao na, kako je ocijenio, praktično bezuvjetnu suradnju s HDZ-om BiH.

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je pismo sućuti ministru vanjskih poslova Novog Zelanda Murrayu McCullyu povodom tragične nesreće u rudniku ugljena Pike River, na Južnom otoku, u kojoj je stradalo 29 rudara, priopćeno je u petak iz MVPEI-a. Ministar Jandroković zamolio je ministra McCullya da prenese izraze najdublje sućuti obiteljima stradalih rudara u njegovo osobno ime i u ime MVPEI-a.

BERLIN - Ruski premijer Vladimir Putin žalio se u petak u Berlinu na loš prijem ruskih tvrtki u Europi, rekavši da one "ne mogu raditi u takvim uvjetima". Ruske tvrtke koje se žele proširiti u Europi, a posebice u Njemačkoj, "često nailaze na gospodarski i politički otpor", rekao je Putin na gospodarskom forumu. "Ponekad nam se teško širiti u Europi iz poptuno nejasnih razloga", rekao je. U petak je Putin pozvao na više dogovaranja između Europske unije i Rusije u pogledu energetske politike. Aludirajući na europske planove liberalizacije tržišta plina rekao da smatra da bi se kolege iz EU i Europske komisije trebale s Rusijom, glavnim dobavljačem energije odrediti nova pravedna pravila u tom osjetljivom predmetu.

MOSKVA - Donji dom ruskog parlamenta Duma prihvatio je u petak deklaraciju u kojoj priznaje da je pokolj više tisuća poljskih časnika koji je 1940. u Katinskoj šumi počinio NKVD "zločin" koji je naredio Staljin, javljaju mediji. "Objavljeni dokumenti koji su se dugi niz godina čuvali u tajnim arhivima, samo otkrivaju razmjere te strašne tragedije, ali i svjedoče da je zločin u Katinu počinjen po nalogu samog Staljina i drugih sovjetskih čelnika", kaže se u prihvaćenoj deklaraciji. "Odgovornost za taj zločin sovjetska je propaganda pripisivala nacističkim zločincima", što je podjarivalo "bijes, ogorčenost i nepovjerenje poljskog naroda", dodaje se u tekstu. Ruski parlament izražava "iskrenu sućut svim žrtvama te neopravdane represije, njihovim obiteljima i prijateljima", ističe se još u izjavi koja je prihvaćena u trenutku kada su Moskva i Varšava ove godine počele približavanje kakvo nije viđeno od sovjetskih vremena.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙