FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju drugi dan zaredom

Autor: neba
LONDON, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući optimizmu ulagača nakon što je Irska pristala surađivati s misijom EU-a i MMF-a, što bi moglo voditi prema rješenju njezinih financijskih problema.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,30 sati 0,6 posto, na 1.099 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,5 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks osvojili su do 9,30 sati između 0,7 i 1,1 posto.

Irska je i dalje u fokusu. Ekipa stručnjaka iz Europske Unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke stići će danas u Irsku kako bi pripremila mjere za pomoć toj članici eurozone, ako ona to zatraži.

„Apsolutno je važno da vlasti poduzmu proaktivne korake kako bi pokušale riješiti tu krizu što je prije moguće. To bi tržištu trebalo donijeti olakšanje“, kaže Henk Potts, strateg u fondu Barclays Wealth.

Među dobitnicima je jutros rudarski sektor jer su se, zahvaljujući slabljenu dolara, cijene sirovina stabilizirale, nakon oštrog pada prethodnih dana. STOXX indeks 600 europskog rudarskog sektora ojačao je 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,1 posto, na 10.013 bodova, najvišu razinu u pet mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙