FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju drugi dan zaredom

Autor: neba
LONDON, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, nastavljajući jučerašnji uspon, jer je ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu i azijskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.090 bodova, nakon što je jučer skočio 1 posto.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks porasli su između 0,1 i 0,4 posto.

Jučer su na Wall Streetu, a jutros i na azijskim burzama cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima o potrošnji i s tržišta rada u SAD-u.

To je ohrabrilo i europske ulagače, no analitičari i dalje očekuju nestabilno trgovanje.

„Tržište je kao na 'rollercoasteru'. Kada prevlada strah od širenja dužničke krize u eurozoni, tržište ide naglo prema dolje, dok ga s vremena na vrijeme podignu dobri makroekonomski podaci iz Europe i SAD-a. To je vrlo delikatno balansiranje“, kaže Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

Najveće su dobitnice jutros dionice u rudarskom sektoru, jer se ulagači nadaju da će snažniji oporavak gospodarstava izazvati jačanje potražnje za sirovinama. STOXX Europe 600 indeks rudarskog sektora porastao je 0,9 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 10.079 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙