FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke su banke zdravije nego što se očekivalo - Bundesbank

Autor: mpuk
FRANKFURT, 26. studenog 2010. (Hina/AFP) - Njemačke banke stavljaju na stranu manje svote nego što se očekivalo za potrebe pokrivanja mogućih gubitaka po nenaplativim zajmovima, objavila je njemačka središnja banka, istaknuvši da je bankarski sektor u vodećem europskom gospodarstvu zdraviji nego što se mislilo.

Rezervacije za nenaplative zajmove u njemačkim bankama pale su u ovoj godini na 23 milijarde eura, s prošlogodišnjih 37 milijardi, stoji u godišnjem izvješću Bundesbanka o bankovnom sustavu.

„Situacija u njemačkom kreditnom gospodarstvu bolja je nego što je bila prije godinu ili čak dvije. Također je bolja nego što se očekivalo", rekao je Franz-Christoph Zeitler, viceguverner središnje banke.

"Nema naznaka da njemačke kreditne ustanove nisu u poziciji da pomognu ekonomski uspon Njemačke kroz osiguravanje dovoljno kredita", dodao je.

Rizici su ipak i dalje prisutni, pa je član uprave Bundesbanka Andreas Dombret upozorio će dužnička kriza u Europi još neko vrijeme zadavati posla svima.

"Ranjivosti i strukturalne slabosti i dalje postoje u njemačkom bankovnom sustavu", dodao je Dombret, ukazujući na probleme regionalnih banaka, takozvanih Landesbanken.

Njemačke banke moraju "razviti održive poslovne modele", dodao je u kontekstu zahtjeva za konsolidacijom u njemačkom velikom i fragmentiranom bankovnom sektoru.

Bundesbank u konačnici zaključuje da nema znakova kreditne krize u Njemačkoj.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙