FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rio de Janeiro: Sukobi policije s narko bandama, 30 mrtvih u pet dana

Autor: mtro
RIO DE JANEIRO, 25. studenog 2010. (Hina/AFP) - Specijalne postrojbe brazilske policije s desetak oklopnih vozila u četvrtak su se u jednoj faveli na sjeveru Rio de Janeira sukobili s naoružanim pripadnicima lokalnih bandi, a procjenjuje se da je u posljednjih pet dana u oružanim sukobima u Riju poginulo najmanje 30 ljudi.

Snimke lokalnih televizija prikazale su dobro naoružane specijalce kako vode pravi rat s naoružanim osobama za koje se vjeruje da su pripadnici narkobandi.

Sukobi policije s bandama vode se posljednjih dana u faveli Vila Cruzeiro, te u susjednoj faveli Complexo do Alemano. Riječ je o naseljima improviziranih nastambi u predgrađima Rio de Janeira u kojima uporište imaju lokalni krijumčari drogom.

Policija je u četvrtak po prvi puta koristila i oklopna vozila kako bi probila ulične barikade koje su podigli pripadnici kriminalnih skupina.

U policijskoj operaciji u četvrtak ubijeno je sedam osoba, a prethodnih dana zabilježeno je 23 smrtno stradalih.

"Pokušavamo oduzeti teren trgovcima drogom. Vraćamo to područje kako društvo više ne bi bilo talac trgovine drogom", rekao je šef policijske operacije pukovnik Alvaro Rodrigues.

Sukobi u favelama počeli su u nedjelju kad su članovi kriminalnih skupina napali policijske stanice i palili vozila.

Brazilske vlasti do Svjetskoga nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. žele preuzeti kontrolu u nekoliko četvrti grada od narko trgovaca, uz raspoređivanje do sada neviđenih sredstava i snaga reda.

U Riju gotovo 2 milijuna stanovnika živi u više od tisuću favela.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙