FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka policija traži pomoć Bundeswehra u suočavanju s terorističkim prijetnjama

Autor: nkre
BERLIN, 23. studenog 2010. (Hina) - Njemačka policija, zbog napete sigurnosne situacije povezane s terorističkim prijetnjama, traži pomoć pripadnika oružanih snaga Bundeswehra, javljaju u utorak njemački mediji.

"Mi moramo računati s tim da će se izvanredne mjere zaštite od terorističkih prijetnji protegnuti i duboko u sljedeću godinu, a to je nemoguće izvršiti s osobljem koja policiji stoji na raspolaganju", rekao je predsjednik Saveza njemačkih kriminalista Klaus Jansen u razgovoru za dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung" od utorka. Stoga je, kako smatra Jensen, prijeko potrebna pomoć oružanih snaga.

"Mi smo na izmaku snaga", rekao je Jensen. On smatra da bi sudjelovanje vojnika Bundeswehra, posebice pripadnika vojne policije, znatno olakšalo posao policiji.

"Vojni policajci su prošli obuku koja odgovara obuci policajaca pa su stoga prikladni za obavljanje ovog posla", rekao je Jensen. On smatra da u prilog njegovu zahtjevu idu i najnoviji planovi savezne vlade za smanjivanjem postrojbi Bundeswehra.

I ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske (Niedersachsen) Uwe Schuenemann je apelirao na saveznu vladu u svrhu promjene postojećih zakona koji zabranjuju upotrebu oružanih snaga u unutarnjopolitičke svrhe.

Sigurnosna situacija u Njemačkoj je posljednjih dana dodatno pooštrena. Od ponedjeljka je turistima zabranjen ulaz u kupolu i na terasu zgrade Reichstaga u Berlinu. Vlasti su međutim odbacile povezanost ove mjere s napisima medija po kojima islamski teroristi pripremaju napad na zgradu Reichstaga.

Nakon što je savezna vlada prošle srijede izdala dosad najozbiljnije upozorenje od mogućih terorističkih napada, sigurnosne mjere u Njemačkoj su osjetno pooštrene. Tako su djelomice ponovno uvedene pogranične kontrole, a pojačane su i policijske ophodnje posebice u važnijim prometnim objektima poput kolodvora ili zračnih luka.

Pripadnici policije dobili su i zabranu korištenja godišnjih odmora do kraja godine.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙