FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protivnici skladištenja radioaktivnog otpada unutar Instituta "Ruđera Boškovića"

Autor: mbuj
ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Stranka Zelena lista i Građanska inicijativa za Šalatu, kojima se pridružila i saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy te ravnateljica Instituta "Ruđer Boškovića" (IRB) dr. Danica Ramljak danas su se na konferenciji za novinare usprotivili vladinoj odluci o skladištenju niskoradioaktivnog i srednjoradioaktivnog otpada iz cijele Hrvatske na Institutu "Ruđera Boškovića".

Supredsjednica Zelene liste i vijećnica Vlasta Toth rekla je da su građani gradske četvrti Gornji grad - Medveščak šokirani idejom o skladištenju radioaktivnog otpada iz cijele Hrvatske unutar Instituta "Ruđer Boškovića". To je izjavila na konferenciji za novinare ispred IRB-a, istaknuvši kako skladištiti radioaktivne tvari u srcu glavnog grada, u gusto naseljenoj stambenoj zoni nije samo u suprotnosti s mnogim hrvatskim i međunarodnim propisima već i sa zdravom pameti.

"Više od svega šokira nas namjera da se cijeli pothvat izvede potiho i iza leđa javnosti, odnosno lokalne zajednice - bez provedenih terenskih istraživanja, izrade studije utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi te javne rasprave", rekla je Toth. Podsjetila je da je vlada tu odluku donijela još 30. prosinca 2009. na zatvorenoj sjednici. Najavila je da su dosad prikupili oko 500 potpisa na peticiju građana protiv skladištenja radioaktivnog otpada unutar tog Instituta.

U ime Građanske inicijative sa Šalate Vjeran Malenica izjavio je da su se građani okolnih ulica unazad mjesec dana samoinicijativno organizirali te da danas šalju pismo predstavke na adrese 15 institucija jer ne žele da se taj radioaktivni otpad tu trajno odlaže. "Želimo da se provede stručna i javna rasprava o toj temi, da se lokalna zajednica u potpunosti uključi u odlučivanje te da se privremeno obustavi primjena te vladine odluku i potpisivanje ugovora o trajnom odlaganju radioaktivnog otpada", rekao je.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy rekla je da su kao stranka već reagirali prije otprilike dva mjeseca kad su saznali za tu vladinu odluku. "Smatramo da je nedopustivo da vlada mimo svih zakonom predviđenih procedura donosi takvu odluku na zatvorenoj sjednici i da se sav niskoradioaktivni i srednjoradiaktivni otpad iz Hrvatske trajno skladišti u širem centru Zagreba, daleko od očiju javnosti i bez ikakvih studija koje bi govorile o rizicima", rekla je Holy.

Istaknula je kako je vlada već odavno znala da treba zatvoriti Poglavlje 15 tako da odredi lokaciju gdje će se trajno skladištiti ta vrsta otpada te da nije ništa u vezi tim činila. Rekla je da SDP "čini pritisak" i želi od vlade dobiti na neki način obećanje da će u roku od dvije godine sagraditi prikladno skladište za tu vrstu otpada, odnosno da IRB neće biti njegovo trajno skladište za Hrvatsku.

Ravnateljica IRB-a dr. Danica Ramljak rekla je da Institut ima svoje vlastito skladište koje je čuvano, koje je po međunarodnim kriterijima i koje ne ugrožava nikoga, ali da se sada namjerava tu napraviti trajno skladište. Rekla je kako ne žele da za dva milijuna eura, koje im se nude iz EU-a, budu trojanski konj. Istaknula je da prije donošenja takvih odluka treba pitati stručnjake, provesti javnu raspravu i informirati građane Zagreba, a to nije učinjeno.

Ramljak je rekla da taj otpad nije opasan ako se ispravno uskladišti, ali da trajno skladište takva otpada treba biti izvan grada, na dobro čuvanu mjestu. Dodala je da će do 2014. svaka zemlja članica EU-a morati imati trajno odlagalište tog otpada te da će se i otpad s IRB-a morati preseliti izvan grada nakon nekoliko godina.

Rekla je da nije prije reagirala na vladinu odluku jer se nadala da će se to riješiti na primjeren način bez izlaženja u javnost. Na novinarski upit o najavama njezine smjene rekla je da se previše ne opterućuje najavama da će biti smijenjena jer bi joj teže bilo da potpiše ugovor koji bi njezinu institutu i ljudima koji žive u njegovoj okolici mogao biti problem.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙