FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro"

Autor: zdra
VUKOVAR, 17. studenog 2010.(Hina) - Znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro", koji je počeo danas popodne u Pastoralnom centru "Sv. Bono", posvećen je zdravstvu u kriznim stanjima.

Pozdravivši sudionike skupa, ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske opće bolnice Vesna Bosanac prisjetila se dana stradanja vukovarske bolnice 1991.

"Nismo znali koji je dan teži. U listopadu i studenome je bilo zaista teško jer smo neprekidno bili pod kišom granata, a lijekova je bilo sve manje. Ipak smo uspjeli sačuvati red i rad dvadeset i četiri sata na dan", kazala je, dodavši kako su za nju osobno, najteža bila tri zadnja dana prije sloma obrane 18. studenoga 1991.

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang ocijenio je kako je Hrvatska u Domovinskom ratu imala izgrađeni integrirani civilno-vojni sustav koji je, kako je kazao, pohvalio čitav svijet, a koji je uspješno spašavao tisuće ljudskih života.

"Iskustvo koje smo dobili i ugradili u taj sustav, znanstveni projekti koje smo vodili i realizirali, poboljšali su ga. Nažalost, kao i puno toga iz Domovinskog rata, i na taj smo krizni sustav u zdravstvu zaboravili. Potpuno je pometen i danas ga nema", ocijenio je Hebrang.

U radu današnjeg skupa, koji su organizirali Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i vukovarska Opća bolnica sudjeluju i akademici Ivica Kostović i Željko Reiner, te Ante Zvonimir Golem, Ivan Medved i Branislav Kuliš.

Po podatcima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙