FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i Zelena lista o rješenju za odlaganje radioaktivnog otpada u Institutu "Ruđer Bošković"

Autor: nkot
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - SDP izražava zadovoljstvo što nasilje i prisila nisu postali način rješavanja problema skladištenja radioaktivnog otpada u središtu Zagreba i što je prevladao razum, pri čemu ističe kako je djelomice zadovoljan privremenim rješenjem za odlaganje radioaktivnog otpada kad je riječ o skladištenju radioaktivnog otpada u Institutu "Ruđer Bošković".

Rekao je to danas predsjednik zagrebačkoga Gradskog odbora SDP-a Davor Bernardić na glavnome zagrebačkom trgu na kojem je Forum mladih te stranke održao performans "Danas jesmo, sutra nismo" protiv najavljenoga trajnog skladištenja radioaktivnog otpada u središtu grada.

Forum mladih organizirao je igrokaz u kojemu su građani samostalno gađajući kartu Zagreba određivali moguća mjesta za odlaganje radioaktivnog otpada, a na svakom od njih bili bi ugroženi životi građana. Sudionici igrokaza, građani, članovi Foruma mladih i predsjednik zagrebačkoga Gradskog odbora SDP-a Davor Bernardić smatraju da je odluka da Institut "Ruđer Bošković" bude samo privremeno odlagalište korak naprijed u uvažavanju mišljenja struke i građana. Također ističu da u središtu Zagreba ne bi trebalo biti ni privremeno odlagalište, za što će se zauzimati u svojim daljnjim aktivnostima.

Zelena lista također podupire jučerašnji dogovor predstavnika resornih ministarstava s ravnateljicom Instituta "Ruđer Bošković" Danicom Ramljak i ravnateljem Zavoda za zaštitu od ionizirajućeg zračenja kojim se radioaktivni otpad (RAO) neće skladištiti u kompleksu tog instituta.

"Smatramo da je do razgovora i dogovora trebalo doći puno ranije pa bi se izbjegla velika uznemirenost okolnih građana Šalate i Srebrnjaka", stoji u priopćenju Zelene liste.

"Tu vidimo veliku odgovornost ministarstava, koja nisu radila svoj posao i svojim su nemarom izvrnugla opasnosti stanovnike Zagreba", ističe Zelena lista i dodaje kako taj dogovor smatra samo "prvom lastom koja još ne čini proljeće".

Zelena lista navodi da je i sama ministrica Matulović-Dropulić "nedavno priznala da nema pouzdanih podataka o godišnjoj količini nastalog i zbrinutog opasnog otpada", a njezino priznanje govori ono što i oni tvrde da u Hrvatskoj "nema sigurnog sustava zbrinjavanja opasnog otpada, pa tako ni radioaktivnog". Iz Zelene liste tvrde da se opasna materija razbacuje posvuda, a za to netko već godinama dobiva potpore iz Državnog fonda za zaštitu okoliša.

(Hina) xpp/xaš yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙