FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

WASHINGTON - Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN-a pozdravio napore hrvatskih vlasti u istrazi o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluje, napominjući da u njoj ima "nedosljednosti", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se on mogao nalaziti. Brammertz u uvodu izvješća, čiji je preslik u utorak pribavila Hina, ističe da "Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći i omogućava pristup svjedocima i dokazima", te dodaje kako je zahtjev Tužiteljstva za važnim vojnim dokumentima povezanim s operacijom Olujom i dalje otvoren. Napominjući da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, Brammertz u izvješću kaže kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente. Navodeći da je u proteklih šest mjeseci Tužiteljstvo primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku vojnih dokumenata - Topničkih dnevnika iz Oluje, Brammertz ističe kako je "Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi", na koje je njegov ured ukazao prije godinu dana. Brammertz je pismeno izvješće o radu Tužiteljstva ICTY-ja u proteklih šest mjeseci uputio 17. studenoga, a usmeno bi izvješće trebao podnijeti 6. prosinca Vijeću sigurnosti UN.

RIJEKA - Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u utorak je posjetio Primorsko-goransku županiju gdje se odvojeno susreo sa županom Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te upravom i sindikatima u brodogradilištu "3. maj" s kojima je razgovarao o ulasku Hrvatske u EU, projektima koje županija priprema u svrhu korištenja sredstava iz europskih fondova te gospodarskom stanju. Vandoren i Komadina su nakon radnog sastanka u sjedištu županije izvijestili novinare o temama razgovora. Na novinarsko pitanje Vandoren je kazao kako je pitanje brodogradnje jedan od vrlo teških problema, ali je naglasio da njegova uloga nije ona pregovaračka, te da je u Rijeku došao razgovarati o temama vezanima uz regiju i grad.

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) izrazilo je u utorak duboku zabrinutost i oštro osudilo napad Sjeverne Koreje koji je rezultirao vojnim i civilnim žrtvama u Južnoj Koreji, doznaje se iz službenog priopćenja. "Pridružujemo se pozivu međunarodne zajednice, upućenom vlastima Demokratske Narodne Republike Koreje, na prekid svih akcija koje mogu rezultirati eskalacijom sukoba, uz puno poštivanje korejskog sporazuma o primirju", stoji u priopćenju MVPEI-a. U njemu se dodaje da će Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja, smatrajući kako su mir i sigurnost na Korejskom poluotoku od velikog značaja za regiju i svijet.

SEUL - Južna Koreja je potvrdila da je obavljala redovnu vojnu vježbu pred svojom zapadnom obalom prije no što je Sjeverna Koreja ispalila desetke granata, ali je naglasila da južnokorejska topnička vježba nije bila usmjerena prema sjeveru. "Obavljali smo uobičajenu vojnu vježbu a naša probna paljba bila je usmjerena prema zapadu, a ne sjeveru", rekao je južnokorejski vojni dužnosnik. Sjeverna Koreja je u utorak rekla da je Seul počeo s paljbom te da je to izazvalo njezinu vojnu reakciju. Dva južnokorejska vojnika su poginula, a najmanje 18 osoba je ranjeno u utorak kada je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu nedaleko od granice dviju Koreja u Žutom moru.

ZAGREB - Treća sjednica povjerenstva za izradu prijedloga strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan RH održana je u utorak pod predsjedanjem državnog tajnika za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davora Božinovića, priopćio je MVPEI. Na sjednici su razmotrena mišljenja i sugestije na predloženi nacrt Strategije prikupljena od predstavnika i udruga Hrvata u inozemstvu, nakon čega će biti usvojen završni nacrt strategije te krajem idućeg tjedna upućen hrvatskoj vladi na usvajanje, dodaje se u priopćenju. Povjerenstvo čine predstavnici Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske i ministarstava, Hrvatskoga sabora, Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske radiotelevizije.

WASHINGTON - Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da su nastojanja Srbije glede glavnog zahtjeva tužiteljstva - uhićenja dvojice posljednjih haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića - i dalje "problematična". "Srbijanska nastojanja da uhiti dvojcu preostalih bjegunaca upitna su, a to je najkritičniji i glavni čimbenik obveze Srbije da surađuje s tužiteljstvom", navodi Brammertz u pisanu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a 17. studenoga, preslik koje ga u utorak pribavila Hina. Brammertz navodi kako je njegov ured zatražio od srbijanskih vlasti odlučniji pristup uhićenju bjegunaca te preporučio reviziju strategije unaprjeđenjem operativnog pristupa, analize i metodologije traganja za Mladićem i Hadžićem, što su srbijanske vlasti počele primjenjivati.

PARIZ - Umjereni prosvjedi i simbolične akcije protiv reforme mirovina odvijali su se u utorak u Francuskoj, dva tjedna nakon donošenja novog zakona koji je želio Nicolas Sarkozy i koji dva mjeseca izaziva prosvjede na ulicama. Prema procjeni ministarstva unutrašnjih poslova na 153 skupa diljem zemlje prosvjedovalo je oko 52.000. Pet sindikata pozvalo je na prosvjed protiv reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja koja je vrlo nepopularna. U zemlji nisu zabilježne nikakve bitne smetnje u željezničkom prometu, u zračnim lukama, ni u pariškom metrou, kao ni u prometnim mrežama 19 gradova u kojima su se odvijali prosvjedi.

LJUBLJANA - Slovensku oporbu naljutila je izjava premijera Boruta Pahora da će Slovenija u paketu za Irsku, u skladu s politikom solidarnosti te zbog stabilnosti zajedničke europske valute, dati 250 milijuna eura državnih jamstava, a sudeći po izjavama nije bila usklađena ni u vladajućoj koaliciji. "Rasprava o tome u našoj će stranci biti vruća, onako kako je bilo i u slučaju pomoći Grčkoj", poručili su u utorak Pahoru iz koalicijske stranke Zares, dok su u stranci Liberalnih demokrata (LDS) posebno kritični prema ležernom premijerovu objašnjenju da jamstva Irskoj neće teretiti državni proračun jer bi se aktivirala samo u slučaju da Irska ne bi mogla vraćati svoje obveze.

KOTOR - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u utorak je posjetio Kotor na poziv gradonačelnice toga grada Marije Ćatović, što je prvi službeni posjet dubrovačkog gradonačelnika Kotoru. Dvoje gradonačelnika razgovaralo je o razmjeni iskustava u upravljanju gradom, uzimajući u obzir kulturno-povijesne sličnosti Kotora i Dubrovnika, kao i zajedničke napore u razvitku dobrosusjedskih odnosa. Među temama razgovora bila su i iskustva u načinu organizacije gradskih uprava, nadležnostima lokalne samouprave, pristupu kulturnoj baštini, prihodima gradova te organizacije luka i iskustava turističkih zajednica.

WASHINGTON - Američko gospodarstvo raslo je po godišnjoj stopi od 2,5 posto u trećem tromjesečju, što je više od prvotnih procjena, zahvaljujući povećanju izvoza i jačanju domaće potrošnje. Podaci koje je u utorak objavilo ministarstvo trgovine u Washingtonu, pokazali su revidirani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,5 posto, u usporedbi s listopadskom procjenom od 2 posto, i 1,7 posto rasta u drugom tromjesečju.

BUKUREŠT - Tri rumunjska vojnika poginula su u utorak na vojnoj vježbi kada je minobacačka granata eksplodirala u cijevi, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane. Nesreća se dogodila na vojnom poligonu u središnjoj Rumunjskoj, priopćilo je ministarstvo. Na istom poligonu prošlog je mjeseca također poginuo jedan vojnik.

DHARAMSALA - Dalaj-lama razmatra mogućnost povlačenja iz uloge vođe tibetanskog parlamenta sljedeće godine, ali bi ostao tibetanski duhovni vođa, rekao je u utorak njegov pomoćnik Tenzin Takha. O mogućem umirovljenju 75-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir već se dugo priča, a Tibetanci se boje toga na koji će se način odvijati njihova borba za većom autonomijom od Kine kad se Dalaj-lama povuče iz javnog života ili umre. Tibetanski vođa se smatra "napola umirovljenim" još od pune uspostave tibetanskog političkog vodstva u izbjeglištvu 2001., rekao je Tajha, dodavši da bi se Dalaj-lama želio povući s dužnosti poput nazočnosti raznim svečanostima, inauguracijama i političkim prigodama.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙