FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u rujnu manja proizvodnja mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - U Hrvatskoj je u rujnu prikupljeno 48.713 tona kravljeg mlijeka, što je 5,1 posto manje nego u kolovozu te 7,8 posto manje nego prošlogodišnjem rujnu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U rujnu je smanjena proizvodnja mlijeka za piće za 8,4 posto prema kolovozu, dok je u odnosu na lanjski rujan povećana za 7,1 posto. Mlijeka za piće proizvedeno je 23.808 tona.

Vrhnja je proizvedeno 1.946 tona, što je 16,5 posto manje nego u kolovozu te 4,3 posto manje nego u rujnu prošle godine.

Proizvodnja maslaca na mjesečnoj je razini smanjena 9,8 posto, dok je na godišnjoj razini povećana za 9,2 posto. Maslaca je u rujnu proizvedeno 284 tone.

Proizvodnja fermentiranih proizvoda u rujnu je iznosila 6.262 tone, što je 16,4 posto manje nego u kolovozu i 7,5 posto manje nego u rujnu lani.

Proizvodnja kravljeg sira je na mjesečnoj razini smanjena za 15,1 posto, dok je na godišnjoj razini povećana jedan posto. Tako je kravljeg sira u rujnu proizvedeno 2.438 tona.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka (SLKM) koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od četrdesetak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

Tu je statistiku DZS uveo od 1. siječnja ove godine u skladu s europskim standardima, čime su hrvatski podaci usporedivi s europskim.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙