FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivan pad njemačke industrijske proizvodnje u rujnu

Autor: mpuk
BERLIN, 8. studenog 2010. (Hina/dpa) - Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano se smanjila u rujnu, kliznuvši za 0,8 posto, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Podaci ministarstva gospodarstva i tehnologije potvrdili su da gospodarski zamah izgrađen tijekom drugog tromjesečja možda posustaje.

Analitičari su predviđali skromniji pad u rujnu u visini 0,5 posto, nakon skoka u kolovozu za naniže revidiranih 1,5 posto.

Prilikom objave podataka ministarstvo gospodarstva je konstatiralo da trend rasta usporava, u skladu s očekivanjima. Dodaju ipak da „proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije još uvijek ima tendenciju rasta“.

"Proizvodnja može ponovno porasti u trećem tromjesečju otprilike istim tempom kakav je zabilježen u drugom tromjesečju", tumače u ministarstvu.

Ekonomisti su prognozirali da će usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i kresanje javne potrošnje širom svijeta u konačnici zakočiti oporavak njemačkog izvozno orijentiranog gospodarstva.

Njihove prognoze potvrdio je podatak o padu narudžbi od njemačke industrije u rujnu za četiri posto zbog oštrog pada potražnje širom Europe, pokazali su krajem prošlog tjedna objavljeni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙