FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak negativnog niza treći dan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Zbog lošeg raspoloženja na svjetskim burzama i nedostatka domaćih poticajnih vijesti, danas bi na Zagrebačkoj burzi indeksi mogli kliznuti naniže treći dan zaredom, a pozornost ulagača mogao bi privući podatak o industrijskoj proizvodnji.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,6 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 0,95 posto, na 974 boda.

Redovni promet iznosio je 18 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego u petak.

„S obzirom na oštre gubitke jutros na azijskim burzama i negativno raspoloženje na europskim, moguć je nastavak lošeg raspoloženja i na domaćem tržištu kapitala. Nove smjernice investitorima danas će dati podatak o industrijskoj proizvodnji, a na svjetskim burzama podaci o američkom i njemačkom bruto domaćem proizvodu u trećem tromjesečju“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, jer irska dužnička kriza ipak nije okončana, unatoč međunarodnoj financijskoj pomoći.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros također pale, jer se ulagači plaše novih mjera za suzbijanje inflacije u Kini, ali i zbog tenzija na korejskom poluotoku.

Nove smjernice investitorima bi trebali dati podaci o njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP). Procjenjuje se da je rast u trećem tromjesečju usporio na 0,7 posto.

Kasnije poslijepodne očekuje se objava druge procjene američkog BDP-a, koja bi, prema procjenama, trebala ukazati na nešto veću stopu rasta od prve procjene od 2 posto.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u listopadu.

Očekuje se daljnji rast, nakon što je u rujnu proizvodnja ojačala za 3,1 posto, čime je prekinut trend slabljenja industrije, koji traje od veljače.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje, u prosjeku, da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla za 1,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do rasta proizvodnje za 3,0 posto.

„Bude li podatak o industrijskoj proizvodnji iznad očekivanja analitičara to bi moglo psihološki pozitivno utjecati na investitore“, ocjenjuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙