FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nastavak suđenja za Lovas

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. studenog 2010. (Hina) - U nastavku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991., mještanka Lovasa Luja Burger u ponedjeljak je, svjedočeći pred sudskim vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, prvooptuženog Ljubana Devetaka navela kao čovjeka koji je bio glavni u selu nakon što su ga zauzele srpske snage.

Ispitana kao svjedok na prijedlog optužbe, Burger je kazala kako je tih dana u Lovasu viđala i drugooptuženog Milana Devčića u policijskoj odori, kao i trećeoptuženog Milana Radojčića u vojnoj odori, te da je selo napadnuto 10. listopada 1991. nakon čega su svi Hrvati morali nositi bijele trake oko ruku i staviti bijele plahte na svoje kuće.

Navodeći kako je svakoga dana morala ići raditi, svjedokinja je istaknula da je za Hrvate postojala radna obaveza, kao i da su obitelji iseljavane iz kuća, muškarci odvođeni u zarobljeništvo, te da se na radove išlo pod oružanom pratnjom.

Svjedokinja Burger ispitana je u sklopu serije saslušanja u predmetu “Lovas“ planirane za studeni, koja je započeta krajem prošlog tjedna i bit će nastavljena do petka.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙