FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: suđenje u slučaju Grubišno Polje odgođeno zbog zahtjeva Hrvatske za izručenjem

Autor: ssai
BEOGRAD, 15. studenog 2010. (Hina) - Na suđenju u Beogradu hrvatskom državljaninu Veljku Mariću (59), optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u općini Grubišno Polje, u ponedjeljak je započet dokazni postupak ispitivanjem trojice svjedoka, nakon čega je nastavak postupka odgođen do odluke o zahtjevu Hrvatske za Marićevim izručenjem.

Predsjednik sudskog vijeća objasnio je kako je u petak od hrvatskog pravosuđa zaprimljen zatjev za izručenjem Marića, te da će zbog toga o nastavku suđenja biti naknadno odlučeno kako bi se spriječili nepotrebni dodatni troškovi.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojbi - 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac 31. listopada 1991. godine, u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević, te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010. godine, za provođenjem istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, od kada je u pritvoru.

U optužnici se tvrdi da su tijekom oružanih sukoba na području Grubišnog Polja između hrvatskih postrojbi i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji "Otkos", rujna i listopada 1991. izvršili više organiziranih napada tijekom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela.

U početku dokaznog postupka u ponedjeljak su kao svjedoci ispitani svjedok sin ubijenog Slijepčevića te dvojica ondašnjih pripadnika srpskih paravojnih snaga, pri čemu su sva trojica ustvrdili kako nemaju izravnih spoznaja o događaju za koji se Marića tereti.

Slijepčević je kazao kako mu je majka ispričala da je Marić 31. listopada 1991. upao u njihovu obiteljsku kuću u Rastovcu, glasno pitajući “Ima li ovdje četnika“, te da je od Petra Slijepčevića dobio odgovor da nema, nakon čega ga je ubio.

Druga dvojica svjedoka kazala su kako se među ljudima u selu tih dana pričalo kako je Marić ubio Slijepčevića.

Marić je ponovio kako ga on nije ubio te da njegovu obitelj nije niti poznavao.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine 1.studenog objavilo je da je podnijelo zahtjev za provođenjem još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je tijekom rujna 1991. na području općine Grubišno Polje počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙