FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski tužitelj: podizanju optužnice za ratne zločine u logorima u Srbiji bi morala prethoditi ocjena

Autor: ssai
BEOGRAD, 21. studenoga 2010. (Hina) - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u nedjelju je, govoreći o istrazi koja se u Hrvatskoj vodi protiv počinitelja ratnih zločina u logorima u Srbiji, naveo kako bi eventualnom podizanju optužnice u Srbiji morala prethoditi ocjena dokaza vezanih uz tu optužnicu.

Ocijenivši regionalnu suradnju, posebice suradnja između Beograda i Zagreba, vrlo dobrom, Vukčević je u izjavi za srbijansku agenciju Tanjug podsjetio da između Srbije i Hrvatske postoji sporazum o ustupanju dokaza te dodao kako će temeljem tog sporazuma srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine vjerojatno biti dostavljeni određeni dokazi u tom predmetu.

Vukčević je objasnio kako tužiteljstvu “ni iz Den Haaga, ni iz Zagreba niti bilo kojeg mjesta u regiji“ ne može biti dostavljena nikakva optužnica po kojoj ono postupa kao prema optužnici.

“To je samo jedan, da tako kažem, inicijalni akt, mi onda vršimo ocjenu dokaznog materijala koji ide uz tu optužnicu, a mi ćemo vidjeti o čemu se tu radi“, kazao je Vukčević.

Hrvatsko državno odvjetništvo na svojim je internetskim stranicama ovoga tjedna objavilo kako je istraga koja se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku u kaznenom predmetu protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima u Srbiji u tijeku, te da će javnost biti obaviještena kad istraga bude gotova.

DORH je priopćio kako se "očekuje udovoljenje zamolnicama od nadležnih sudova u Srbiji te će nakon provedenih istražnih radnji i okončanja istrage biti donijeta državnoodvjetnička odluka o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena".

Predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91. Zoran Šangut kazao je kako se pripremaju optužnice protiv dviju osoba koje se povezuje s organiziranjem logora.

"Optužnica se sprema protiv Aleksandra Vasiljevića, general-majora, zapovjednika KOS-a, za organiziranje logora Stajićevo, Begejci, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd, te protiv Miroslava Živanovića, zapovjednika logora Stajićevo i Begejci", rekao je Šangut.

Šangut očekuje da će srbijanska strana poštivati sporazum koji su potpisala tužiteljstva Hrvatske i Srbije o procesuiranju ratnih zločinaca.

Optužnice koje će otići u Srbiju nisu politički marketing, već stvarnost kroz koju će se gledati dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Srbije, istaknuo je Šangut.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙