FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Beogradu odgođen nastavak suđenja hrvatskom državljaninu zbog navodnih ratnih zločina

Autor: ssai
BEOGRAD, 9. studenog 2010. (Hina) - BEOGRAD, 9.studenog 2010. (Hina) – Nastavak suđenja u Beogradu 59-godišnjem hrvatskom državljaninu Veljku Mariću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 31. listopada 1991. u selu Rastovcu u općini Grubišno Polje, u utorak je odgođen za 15. studenog jer, kako je objašnjeno, obrana nije imala uvid u potpune iskaze dvojice glavnih svjedoka dane u pretkaznenom postupku.

Predsjednik sudskog vijeća Rastko Popović odredio je da iskazi svjedoka Milenka Stojića i Žarka Lukovića budu dostavljeni Marićevoj obrani u roku od tri dana, te se početak dokaznog postupka očekuje u ponedjeljak.

Marićev odvjetnik Đorđe Dozet uputio je primjedbu glede nove istrage koja je protiv njegova branjenika pokrenuta početkom studenog, navevši kako Marić o tome nije formalno obaviješten te da je uz to on (Dozet) dobio pismeni poziv da svjedoči u toj istrazi, na šta je sud odlučio to provjeriti i utvrditi o čemu je riječ.

Na početku suđenja 7.listopada Marić je pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Ustvrdio je kako nikada nije sudjelovao u sukobima s civilima ni u njih pucao i da nije sudjelovao u "čišćenju" sela Rastovac, te da ne zna što optužnica podrazumjeva pod izrazom "čišćenje". Naveo je i da nikada nije bio u kući obitelji koja se u optužnici navodi kao žrtva zločina niti poznaje ijednog člana te obitelji te da ne zna ni gdje se ta kuća nalazi.

Marić i njegov branitelj iznijeli su tom prilikom sumnju u vjerodostojnost jednog od ključnih svjedoka optužbe, Milenka Stojića, izjavivši kako imaju informaciju da se protiv njega u sudu u Bjelovaru i u Srbiji vodi postupak zbog ratnih zločina.

Marićev je branitelj također kazao da su svi dokazi, osim rezultata ekshumacije tijela obavljene u Hrvatskoj, preuzeti iz drugih istražnih postupaka protiv nepoznatih osoba te da se ne mogu koristiti u ovom postupku. Također je, navodeći kako njegov branjenik već deset godina prolazi bar jednom mjesečno kroz Srbiju, pokušao osporiti Marićevo uhićenje jer sud za njim nije izdao tjeralicu.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojbi - 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac 31. listopada 1991. godine, u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević, te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010. godine, za provođenjem istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, od kada je u pritvoru.

U optužnici se tvrdi da su tijekom oružanih sukoba na području Grubišnog Polja između hrvatskih oružanih postrojbi i srpskih paravojnih snaga, pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji "Otkos", rujna i listopada 1991. izvršili više organiziranih napada tijekom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine 1.studenog objavilo je da je podnijelo zahtjev za provođenjem još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je tijekom rujna 1991. na području hrvatske općine Grubišno Polje počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙