FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertz s Cvetkovićem i Ljajićem o suradnji Srbije s haaškim tribunalom

Autor: ssai
BEOGRAD, 15. studenog 2010. (Hina) - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u ponedjeljak je u Beogradu razgovarao sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem kao i s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem o suradnji Srbije s tim sudom, pri čemu je istaknuta visoka razina i puna posvećenost srbijanskih vlasti suradnji s Haagom.

Na sastanku s Brammertzom srbijanski premijer istaknuo je kako su srbijanska vlada i svi nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj suradnji s Haaškim sudom te da se kontinuirano poduzimaju svi mogući napori kako bi i preostali bjegunci bili izvedeni pred taj sud, priopćeno je iz srbijanske vlade.

Cvetković je ocijenio kako proces suradnje Srbije s Haagom karakterizira postojanje nesumnjive političke volje i visok stupanj suradnje na tehničko-operativnoj razini te dodao kako je "obaveza Srbije da svi koji su počinili zločine budu izvedeni pred lice pravde".

Na sastanku su, zaključuje se, precizirani sljedeći koraci Srbije u suradnji s Haaškim tribunalom.

U priopćenju Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom ističe se kako je na sastanku Brammertza s Ljajićem konstatirano kako između Srbije i haaškog tužiteljstva nema niti jednog otvorenog pitanja koje se odnosi na dostavu dokumentacije, pristup arhivama i svjedocima te ostale tehničke aspekte suradnje. Također se navodi da je zajedničko stajalište da su svi zahtjevi tužiteljstva brzo i efikasno ispunjeni te da u ovom trenutku nema nerealiziranih zahtjeva tribunala.

Glavni haaški tužitelj u ponedjeljak je u službenom posjetu Beogradu u povodu priprema za podnošenje redovita šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haaškim sudom.

Tijekom dana Brammertz je razgovarao sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine, dok će se popodne sastati sa srbijanskim operativnim službama koje rade na pronalaženju preostale dvojice haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Boravak u Beogradu Brammertz bi trebao završiti susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙