FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Vrijedna kineska vaza iz razdoblja dinastije Qianlong, otkrivena tijekom rutinskog pospremanja tavana u jednom londonskom predgrađu, u četvrtak je prodana na dražbi za 50,7 milijuna eura, što je aukcijski rekord i 40 puta više nego što se prije dražbe očekivalo za jedno djelo iz Azije. "Ovo je svjetski rekord za neko umjetničko djelo s područja Azije", rekla je Helen Porter iz londonske aukcijske kuće Bainbridges. "S obzirom na to da je kraj Tjedna azijske umjetnosti, na dražbi je bilo puno kupaca. Prostorija je bila prepuna kineskih ljubitelja umjetnosti koji su se natjecali za ovaj predmet", rekla je. U svijetu je sve više bogatih Kineza, koji sve češće kupuju rijetke predmete iz kineske kulturne baštine i razdoblja carske Kine.

DŽAKARTA

Konzervativni indonezijski ministar u petak se žestoko brani, te i dalje odbija priznati da se namjerno rukovao s američkom prvom damom Michelle Obama. Kao konzervativni musliman, ministar komunikacija i informacijske tehnologije Tifatul Sembiring izbjegava rukovanje sa ženama s kojima nije u rodu. No tijekom posjeta američkoga predsjednika Baracka Obame Indoneziji, u utorak je televizija prikazala Sembiringa kako se rukuje s Michelle Obama. Taj je incident uzbudio Indonežanke na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru jer mnoge kažu kako se ministar s njima odbio rukovati. U svoju obranu ministar koji je nekad bio predsjednik muslimanske stranke pravde i prosperiteta, na Twitteru je objavio kako je rukovanje bilo slučajno.

BERLIN

Njemački sudac koji smatra da kontrola brzine na cestama služi samo za punjenje državnog proračuna postao je popularan pošto je prošli tjedan bez kazne pustio 42 vozača koji su prebrzo vozili. Glasnogovornik suda u Herfordu na sjeverozapadu Njemačke, gdje sudi Helmut Knoener, rekao je da 62-godišnji sudac svojim presudama želi prosvjedovati protiv sadašnje sudske prakse. Sudac Knoener smatra da se kontrole brzine ne provode kako bi se popravila sigurnost na cestama, već je cilj te prakse osigurati dodatne prihode državnom proračunu. Sudac se istodobno zauzima za donošenje jasnijih pravila o tome tko, gdje i kada smije obavljati kontrolu brzine, rekao je glasnogovornik. Vozači koji vjeruju da su se izvukli ipak bi mogli platiti kaznu budući da se državno odvjetništvo žalilo na Knoenerove oslobađajuće presude.

LONDON

Kraj sage o Harryju Potteru je blizu, ali je rastegnut na dva filma pa treba pričekati do ljeta kad u kina dolazi drugi dio filma snimljen prema posljednoj knjizi o mladom čarobnjaku. Nakon gotovo desetljeća pottermanije, prvi od dva filma snimljena prema posljednoj u seriji knjiga o mladom čarobnjaku i njegovoj borbi protiv zla premijerno je prikazan u četvrtak navečer u Londonu. Po svih sedam knjiga J.K. Rowling o Harryju Potteru napravljeni su filmovi, ali je odlučeno da u posljednjoj knjizi "Harry Potter i darovi smrti" ima dovoljno materijala za dva filma. Dok je prvi dio filma premijerno prikazan sinoć, drugi dio se očekuje na ljeto.

LOS ANGELES

Medijska tvrtka Fox Television objavila je da će animirana televizijska serija "Simpsoni", već sada najdugotrajnija humoristička serija na američkoj televiziji, ući u svoju 23. sezonu. Simpsoni, omiljena američka animirana televizijska obitelj koja je dobila i svoju zvijezdu na Šetalištu slavnih u Hollywoodu, pred sobom ima još mnogo avantura. "Poput svih 22-godišnjaka, i Simpsoni su sretni što mogu ostati kod kuće, u Foxu, i nadaju se da još dugo vremena neće morati otići u stvaran svijet", rekao je izvršni producent Foxa Al Jean. Animirana serija o Homeru, Marge, Bartu, Lisi i Maggie osvojila je ukupno 27 Emmyja otkako se pojavila 1989. Fox je priopćio da će s novom sezonom ukupno biti snimljeno 515 epizoda "Simpsona". Serija je emitirana u više od 100 zemalja svijeta.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙