FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta

SYDNEY - Pripadnici službe za spašavanje na plaži Semaphore u Adelaideu uspjeli su spasiti psa koji se zaigrao s morskim lavom i otplivao četiri kilometra od obale. Spasioci su uspjeli pronaći Westija u moru i vratili ga vlasniku. "Već smo mislili odustati kad smo ga uočili. Imao je sreće jer je udaljenost četiri kilometra od plaže vrlo velika", rekao je načelnik službe za spašavanje Craig van Tenac.

LOS ANGELES - Pas koji je spasio desetke američkih vojnika u Afganistanu greškom je eutaniziran nakon što je odlutao iz dvorišta jednog od vojnika kojega je spasio. "Jednostavno ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo tako dobrom psu", rekao je vlasnik psa narednik Terry Young. On je udomio ženku nazvanu Target nakon što je preplašila napadača samoubojicu koji je planirao aktivirati bombu unutar vojne baze u Afganistanu. Pas je svojim lajanjem i režanjem odvratio napadača od aktiviranja bombe zgradi i tako je spasio život Youngu. Nažalost, prošloga tjedna kujica je odlutala iz Youngovog dvorišta i uhvatili su je djelatnici sanitarne službe i pogreškom su je ubrzo i eutanizirali. Jedan djelatnik zbog toga je dobio otkaz.

ATENA - Grčka pravoslavna crkva ne želi broj 666, simbol Antikrista u kršćanskoj tradiciji, na osobnim iskaznicama koje se pripremaju. Crkva, koja nije odvojena od države, "mora štititi integritet vjere i zato iskaznice građana ne bi smjele ni u kojem slučaju uključivati, ni vidljivo ni nevidljivo broj 666", navodi se u priopćenju Svetog sinoda. Članovi grčke vlade su informirani o konzultacijama u Crkvi i složili su se s opaskama crkvenih dužnosnika te zaključili da će ih uzeti u obzir, dodaje se u priopćenju. Crkva je upozorila vladu da se namjerava o tome pitanju izjasniti u ime poštivanje osobnih sloboda i preporuka pravoslavne vjere, pošto su vlasti najavile da će uskoro izdati informatizirane dokumente nazvane "karte građana". Pravoslavna hijerahija je u prošlosti odlučno borila protiv ulaska zemlje u Schengensko područje i navodila informatičku kontrolu ulazaka i izlazaka u zonu, utemeljenu na formuli "666". Broj 666 je broj nesavršenog čovjeka, broj antikrista.

MARIEHAMN - Najstariji šampanjac na svijetu u srijedu je otvoren i kušan: uz malo mjehurića i poseban i jak okus ovog pića starog dva stoljeća, pronađenog u jednoj špilji na dnu Baltičkog mora. Poznata kuća šampanjca Veuve-Cliquot objavila je u srijedu da su tri ili četiri od 168 pronađenih boca šampanjca iz njihova podruma. Najveći broj boca pripadao je Juglaru, drugom velikom proizvođaču šampanjaca koji u međuvremenu više ne postoji. Stotinjak novinara i obožavatelja pića s mjehurićem u srijedu je isprobalo dvije boce starog šampanjca. Švedski ronioci u srpnju su pronašli boce u blizini finskog aunotomnog arhipelaga Aaland. Boce su bile odlično konzervirane a pretpostavlja se da ih je poslao francuski kralj Luj XVI. ruskome carskom dvoru.

PARIZ - Francuski Louvre uputio je javnosti putem svojih internetskih stranica poziv bez presedana - da sudjeluju u prikupljanju gotovine za kupnju slike iz 16. stoljeća koju su stručnjaci za likovnu umjetnost procijenili iznimno vrijednom za nacionalnu baštinu. Muzej je već prikupio tri milijuna eura za "Tri Gracije" - ulje na platnu njemačkoga renesansnog slikara Lucasa Cranacha starijeg, no nedostaje još milijun eura da bi se slika otkupila od privatnog kolekcionara u čijem je trenutačno vlasništvu. Uprava Louvrea dobila je rok do kraja siječnja za prikupljanje potrebnih financijskih sredstava. Ukoliko se do tada novac ne uspije prikupiti, uprava muzeja strahuje da bi ovo remek-djelo moglo "otići" u ruke drugoga privatnog kolekcionara, da neće nikada biti javno izloženo u Francuskoj ili da će, u najgorem slučaju, biti izneseno iz Francuske. Slika je nastala 1531. Riječ je o ironičnom i provokativnom renesansnom doživljaju motiva triju gracija, za koju u Louvreu vjeruju da će postati jednim od najzanimljivijih djela u velikoj muzejskoj kolekciji.

LONDON - Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton iduće bi godine britanskome gospodarstvu moglo dati poticaj od 620 milijuna funta (5,4 milijarde kuna), objavio je "Verdict", tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta. Tvrtka je procijenila da bi trgovci od prodaje robe široke potrošnje koja će se naći na tržištu u povodu zaruka Kate i princa Williama mogli zaraditi 12 do 18 milijuna funta, a od raznih suvenira što će ih prodavati prije njihova vjenčanja oko 26 milijuna funta. No, pravi poticaj gospodarstvu mogao bi stići iz "vala dobrog osjećaja" koji će zahvatiti Britance. "Verdict" predviđa da će trgovci ostvariti znatnu dobit, preciznije oko 360 milijuna funta, jer će si kupci rado priuštiti neko finije vino ili šampanjac da nazdrave sretnom paru, a turističke i putničke agencije po nekim bi najavama mogle zaraditi oko 216 milijuna funta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙