FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticajnih signala

Autor: neba
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje nevelik obujam trgovanja, uz stagnaciju Crobexa, jer ni s korporativne, ni s makroekonomske scene ne stižu poticajni signali, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno.

Svih 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,32 posto, na 1.875 bodova, dok je Crobex10 blago ojačao, za 0,01 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet nije dosegnuo ni 9 milijuna kuna, što je 4,5 milijuna manje nego u petak.

„Vrlo slab jučerašnji promet na domaćem tržištu mogao bi se nastaviti i danas, dok bi Crobex mogao stagnirati uz negativni predznak. Kako nema značajnijih poslovnih objava, u fokusu investitora bit će uobičajeno najlikvidnija izdanja“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Ni iz područja makroekonomije ne stižu ohrabrujući podaci. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je, naime, jučer da je krajem listopada bilo 304.479 nezaposlenih osoba, što je 14.976 osoba ili 5,2 posto više nego prethodnog mjeseca, kao i 31.214 osoba ili 11,4 posto više nego u listopadu prošle godine.

A poticajnih signala nema ni sa svjetskih burzi. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skliznule s najviših razina u dvije godine, jer su ulagači oprezni zbog jačanja dolara i pritiska na financijski sektor.

Pritom je nešto izraženiji bio pad cijena dionica banaka, i to ne samo zbog dobitonosnih prodaja nakon prošlotjednog snažnog rasta. Naime, Fedov cilj da zadrži kamatne stope na rekordno niskim razinama mogao bi naštetiti zaradama banaka.

„Jučerašnji pad najvažnijih indeksa na svjetskim burzama, kao i jutros u Aziji posljedica je ponovnog jačanja zabrinutosti oko prezaduženosti europskih zemalja, ponajprije Irske. S europskih burzi jutros stižu signali o opreznom trgovanju. Nove smjernice investitorima danas će dati podatak o stanju zaliha u američkoj veleprodaji“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙