FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 90. obljetnica rođenja Ante Sekulića

Autor: mkov
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Devedeseta obljetnica rođenja književnika i dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Ante Sekulića večeras je svečanom akademijom obilježena u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Član predsjedništva Matice hrvatske Stjepan Sučić istaknuo je kako iz Sekulićevih djela zrači ljubav za hrvatski jezik i nacionalno zajedništvo.

Potpredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač smatra kako je Sekulićevo djelovanje i njegov rad najbolje obradio književnik Ivan Aralica u svom romanu "Život nastanjen sjenama".

Podsjetivši na Sekulićeva djela, istaknuo je posebno jezikoslovnu i kulturološku vrijednost knjige "Govor bačkih Hrvata". "Sekulić je svojim djelima sačuvao za buduće naraštaje običaje svojih predaka", rekao je.

O kulturno-književnom krugu bačkih Hrvata, kojim se bavio Ante Sekulić, govorio je predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima Stjepan Skenderović.

U sklopu večerašnje svečane akademije prikazan je i dokumentarni film "Sin nizine" koji govori o Sekulićevu životnom putu.

Ante Sekulić rođen je u Tavankutu 16. studenoga 1920. Dopisni je član HAZU-a, redoviti je član Papinske nuncijske akademije u Rimu, Društva hrvatskih književnika, hrvatskog PEN-a, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, Hrvatskoga mariološkog instituta iz Zagreba te Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" iz Subotice.

Zbog svojih hrvatskih stajališta uhićen je 1972. na pedagoškoj akademiji u Rijeci, prebačen u Suboticu i osuđen na višegodišnju robiju. U svojim pjesmama ima suvremeni, moderni pjesnički izraz i oblik. Prvu pjesmu je objavio 1938. u "Subotičkim novinama".

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙