FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitnica nagrade "Dragutin Tadijanović" časna sestra Marija Anka Petričević

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 4. studenog 2010. (Hina) - Pjesnikinja, časna sestra Marija Anka Petričević dobitnica je nagrade "Dragutin Tadijanović" za 2009. godinu koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na svečanosti u Spomen-domu "Tadijanović" u Slavonskome Brodu u ime nagrađene pjesnikinje, koja živi i radi u strogoj klauzuri samostana sv. Klare u Splitu, nagradu je primila njezina nećakinja Branka Buljan.

Prenijela je i pjesnikinjine riječi zahvale za priznanje te pročitala njezino pismo u kojemu se prisjeća susreta s Dragutinom Tadijanovićem. Predsjednik Upravnog odbora te zaklade akademik Velimir Neidhardt uručio je i godišnje stipendije Fonda "Tadijanović" trima najuspješnijim studenticama iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije - Kristini Kegljen, Tereziji Pavković i Marini Franić.

Časna sestra Marija Anka Petričević treća je dobitnica nagrade "Dragutin Tadijanović", nakon Drage Štambuka i Luke Paljetka. Rodila se 1930. u Lovreću. Članica je Zajednice hrvatskih umjetnika i Društva hrvatskih književnika. Obrazlažući odluku, predsjednik odbora za dodjelu nagrade Damir Matanović rekao je među ostalim za sestru Mariju od Presvetog Srca da je našu književnost "nedvojbeno obogatila višebrojnim zbirkama" pjesama, poema, dramskih radova te knjiga pjesničke i autobiografske proze. "Njezin književni izraz svojevrsna je sinteza ponajboljih uradaka hrvatske pjesničke riječi", rekao je Matanović.

Svečana dodjela nagrade "Dragutin Tadijanović" počela je programom "Sjećanje na Dragutina Tadijanovića". U prigodi 105. obljetnice njegova rođenja, program su organizirali Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskog Broda, Franjevački samostan i Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda.

U sklopu programa predstavljena je knjiga prof. emeritusa Ivana Goluba "Svjetlo i sjena/Lumo kaj ombro" u izdanju Hrvatskoga esperantskog saveza.

U Spomen-domu "Tadijanović" postavljena je i izložba s 40-ak pjesnikovih portreta koje je desetljećima na službenim i neslužbenim susretima crtao i slikao akademski slikar Predrag Goll.

(Hina) xvruz yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙