FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: obilježena 200. obljetnica rođenja Stanka Vraza

Autor: dben
VARAŽDIN, 9. studenog 2010. (Hina) - U organizaciji Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva, koje djeluje u sklopu Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, danas je u Županijskoj palači u Varaždinu obilježena 200. obljetnica rođenja Stanka Vraza.

Stanko Vraz, hrvatski i slovenski književnik, posrednik između dvaju prijateljskih naroda, kako ističu u društvu prijeteljstva, bio je jedan od najznačajnijih Iliraca 19. stoljeća. Bio je pjesnik, književni kritičar, putopisac i prevoditelj.

Vraz se rodio 1810. godine u Cerovcu, blizu Ljutomera, a umro je 1851. u Zagrebu.

"Građani Hrvatske pamtit će ga ponajviše po njegovu književnom djelovanju. Vraz je obogatio hrvatsku književnost tog razdoblja i vezu između dvaju prijateljskih naroda", rekao je na skupu profesor povijesti u Drugoj varaždinskoj gimnaziji Nikola Slunjski.

"Važno nam je da mladi što više nauče o Stanku Vrazu", rekla je predsjednica Hrvatsko-slovenskog društva Varaždinske županije Barbara Antolić. Za sljedeću godinu najavila je da će se u Varaždinu postaviti izložba o književnom opusu Stanka Vraza.

Osim profesora Slunjskog, o poznatom su ilircu na skupu govorili Franc Krnjak iz Zgodovinskog društva "Ormož", ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" iz Ludbrega Dubravko Bilić te ravnateljica Druge varaždinske gimnazije Zdravka Grđan.

(Hina) xdben yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙