FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: odbijanac na tržištu nakon oštrih korekcija naniže

Autor: scvi
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Uz nešto veću aktivnost institucionalnih investitora, na Zagrebačkoj burzi danas su cijene većine dionica porasle, oporavljajući se od oštrih padova u protekla dva dana.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati na dobitku 0,94 posto, na 1.830 bodova. Crobex10 ojačao je 1,06 posto, na 976 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,5 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Nakon oštrih korekcija cijena dionica u protekla dva dana, na domaćem tržištu uslijedio je odbijanac popraćen većom aktivnošću institucionalnih investitora, pri čemu su indeksi ojačali oko 1 posto“, ističe Stjepan Laća, broker i investicijski savjetnik u investicijskom društvu Finesa Capital.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 4,42 milijuna kuna, a cijena joj je porasla gotovo 1 posto, na 276 kuna.

Slijedi dionica Zagrebačke burze, s 2,26 milijuna kuna prometa i skokom cijene za gotovo 3 posto, na 228 kuna.

Nadomak milijunskom prometu je dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena 0,32 posto, na 1.255 kuna.

Od ostalih burzovnih zbivanja, jutros je Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Magme,nakon što je ta kompanija izvijestila da je potpisala Osnovne uvjete i uvjetnu ponudu za upis dionica s poljskom tvrtkom NFI EMPiK Media Fashion.

Sukladno tome, EMF bi upisao približno 50,09 posto dionica Magme putem povećanja temeljnog kapitala 68 milijuna kuna, uplaćujući dionice po njihovoj nominalnoj cijeni od 10 kuna.

Povećanje temeljnog kapitala te upis dionica, bio bi između ostalog uvjetovan i provedenim dubinskim snimanjem Društva na zadovoljstvo EMF-a te odlukama glavne skupštine Društva o povećanju temeljnog kapitala i oslobođenju EMF-a od obveze podnošenja ponude za preuzimanje po upisu dionica.

Trgovanje dionicama Magme ponovno će započeti u 13,00 sati.

Na europskim burzama većina ključnih indeksa u blagom je plusu, nakon jučerašnjih oštrih korekcija naniže.

„Na svjetskim burzama investitore i dalje zabrinjavaju najave kineskih vlasti da će poduzeti nove mjere za hlađenje gospodarskih aktivnosti kako bi suzbili jačanje vlasti. S obzirom da je Kina najveći uvoznik sirovina u svijetu, investitori se pribojavaju da će splasnuti potražnja, pa posljedično i cijene metala, nafte i ostalih strateških roba. No, ponešto jenjavaju zabrinutosti oko irske dužničke krize“, navodi Laća.

Kako dodaje, čini se da se pojedini europski političari, kada oštro upozoravaju na irsku dužničku krizu, služe 'verbalnim intervencijama' kojima nastoje oslabiti tečaj eura prema dolaru.

„Ipak, investitori očekuju da će eurozona priskočiti i Irskoj u pomoć kao i u slučaju Grčke nekoliko mjeseci ranije“, ocjenjuje Laća.

Nove smjernice investitorima danas će dati indeks potrošačkih cijena u listopadu u SAD-u.

„Indeks potrošačkih cijena bit će u fokusu investitora nakon jučer objavljenog indeksa temeljnih proizvođačkih cijena koji je pao 0,6 posto na mjesečnoj razini ukazujući na slabu potražnju. Očekivao se, naime, njegov rast za 0,2 posto“, navodi Laća.

Od ostalih pokazatelja, očekuje se i objava podataka o izdanim građevinskim dozvolama i kućama u izgradnji.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙