FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SHŽ: poslovi stranim tvrtkama, dok domaćim prijeti stečaj

Autor: tper
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Predstavnici Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ), u povodu današnjeg potpisivanja ugovora vezanih uz projekt Sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, izraziti su protivljenje da se projekti koje uz Europsku uniju sufinanciraju i hrvatski građani povjeravanju stancima, dok se istodobno tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture zbog nedostatka posla nalaze pred stečajem.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač na konferenciji za novinare uoči potpisivanja ugovora kazao je kako je posao dobio Siemens, a tvrtkama u vlasništvu HŽ Infrastrukture administrativnim je putem zabranjeno da se natječu pa čak i da budu podizvođači.

Na taj način tvrtka iz EU izvući će novac koji daje EU, ali i novac koji daju hrvatski porezni obveznici, kazao je.

Istovremeno se tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture, kao investitora, zbog nedostatka posla nalaze pred stečajem, a oprema vrijedna stotine milijuna kuna leži i propada.

SHŽ smatra da se i tvrtkama u sklopu HŽ Infrastrukture (Posit, Pro-Reg, Remont i održavanje pruga) trebala dati mogućnost da se natječu za taj posao.

"Nikako ne možemo prihvatiti da se našim ljudima, pristankom Vlade, onemogućava da rade, da tvrtke propadaju i da porezni obveznici plaćaju sve te gubitke, a poslovi se daju strancima", kazao je.

Iz tog sindikatu navode kako ovo nije prvi projekt na kojem, kako navode, ne smiju raditi hrvatska poduzeća. Na taj način obnovljena je dionica pruge Vinkovci-Tovarnik koju su radile talijanske i srpske tvrtke, a isto se planira i s dionicom Dugo Selo-Novska.

Članovi Sindikata su na ulasku u dvoranu gdje se potpisivao ugovor podijelili pisani prosvjed u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo potpisivanjem ugovora.

Upitan da komentira nezadovoljstvo članova Sindikata ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je rekao kako je riječ o međunarodnom natječaju koji je bio transparentan te kako jedna hrvatska tvrtka sudjeluju u poslu.

Tvrtka Siemens je dobila posao, španjolska tvrtka je dobila nadzor i čitav postupak je napravljen na najvećoj europskoj razini i po pravilima EU-a, kazao je.

"Tvrtke unutar HŽ- bile bi, budimo realni, malo i u sukobu interesa, one će raditi druge poslove koje se financiraju iz proračuna", rekao je ministar Kalmeta.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙