FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja Hrvatske i Crne Gore u sprječavanju sukoba interesa

Autor: dber
ZAGREB, 16. studenog 2010.(Hina) - Predsjednik hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mate Kačan i predsjednik crnogorske Komisije za sprječavanje sukoba interesa Slobodan Leković potpisali su danas u prostorijama Hrvatskog sabora Memorandum o međusobnoj suradnji na prevenciji i sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

"Sukob interesa se ne može iskorijeniti u društvu, ali se može izbjegavati. Jedan od načina je i kvalitetna i trajna regionalna suradnja i međusobna zajednička edukacija koja ima preventivno djelovanje odvraćanja od mogućeg sukoba intresa", kazao je Kačan u izjavi za novinare nakon radnog sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem suradnje dvaju tijela Hrvatske i Crne Gore te je najavio skoro potpisivanje memoranduma o suradnji i sa slovenskom Komisijom za preprečavanje korupcije.

Slobodan Leković je pozvao hrvatske kolege da već ovog mjeseca sudjeluju na seminaru u Crnoj Gori što će ga organizirati tamošnja Komisija koja, kaže, na preporuke EU, osim edukacije, posebnu pažnju polaže na regionalnu suradnju pa je memorandume potpisala i sa BiH, Makedonijom, Slovenijom, Albanijom, Rumunjskom i Srbijom, a uskoro će i s Mađarskom i Bugarskom.

Na radnom dijelu susreta Leković i Kačan složili su da je razmjena informacija između dvaju tijela neizostavan doprinos sprječavanju sukoba interesa, ali i korupcije.

"Dok nije bilo sankcija vezanih uz sukob interesa, nailazili smo na ignorantski odnos dužnosnika, no otkad za to odgovaraju pred sucem za prekršaje, situacija se promijenila", kazao je član crnogorske Komisije Ivo Đoković.

Premda je Kačan naglasio da u Hrvatskoj sankcije vezane uz sukob interesa zasad nisu prestroge, Leković je najavio da će neka hrvatska rješenja, poput obustavljanja dijela mjesečne plaće, nastojati prenijeti i u Crnu Goru, koja, rekao je, ima oko 3.000 dužnosnika.

"Javnost nas pritišće zbog provjere imovinskih kartica, EU da lovimo krupne ribe", kazao je Leković, a obje strane pridaju važnost umrežavanju s državnim odvjetništvima, poreznim upravama i sudstvom kako bi u donošenju rješenja bile što efikasnije.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙