FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Srb traži izmjene Zakona o rudarstvu

Autor: rkor
ZAGREB, 11. studenog 2010.(Hina) - Saborski zastupnik HSP-a Danijel Srb zatražio je danas da se hitno izmijeni Zakon o rudarstvu kako bi se na kvalitetniji način reguliralo plaćanje naknade za crpljenje nafte i plina državi i lokalnoj samoupravi.

Srb objašnjava kako su hitne izmjene zakona nužne jer je došlo do promjene u strukturi vlasništva nad Inom koja više nije u pretežitom državnom vlasništvu te, naglašava, sada postoje sasvim drukčiji interesi za raspolaganje hrvatskim rudnim bogatstvom.

"Cijela koncesijska naknada mora se obračunavati prema iscrpljenim količinama nafte odnosno plina. Za to mora postojati sustav kontrole i naknada se više ne može, kao do sada, plaćati na temelju prihoda ostvarenih od prodaje nafte i plina već na temelju iscrpljenih količina na nekom polju", kazao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru dodajući da je na svakoj buštini potrebno uvesti nadzor nad iscrpljenim količinima.

Suština je u tome što je postojećim zakonom predviđeno plaćanje naknade na temelju prihoda ostvarenog prodajom nafte i plina, a taj je prihod, kazao je Srb, u sustavu tako velike tvrtke kao što je Ina, s raznorodnim vlasništvom kroz više država, moguće financijskom kombinatorikom smanjiti.

Sadašnja struktura kompanije omogućava da se unutar sustava umanjuje prihod, ustvrdio je i kazao kako to onda znači izravnu štetu državi i lokalnoj samoupravi te zatražio hitne izmjene zakona.

Uz Srba, na konferenciji za novinare bio je i načelnik općine Popovače, u sklopu koje je najveće naftno polje Stružec, koji je upozorio kako naknada koju dobivaju za eksploataciju nafte i plina čini značajnih 25 posto općinskog budžeta.

Kako se naknada isplaćuje temeljem prihoda ostvarenih od prodaje nafte i plina, a ne temeljem iscrpljenih količina s bušotine, mi nikada nismo sigurno jesu li ta sredstva točna, kazao je.

"Mislim da je državi u interesu, budući da i ona dobiva novac, da se vidi ispravnost obračuna rudne rente koji se dostavlja", rekao je.

(Hina) xrkor/xtr ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙