FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SPLIT

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako se optimistično može gledati na nastavak rada splitskog brodogradilišta nakon završetka pregovora s Europskom unijom i usklađivanja s hrvatskim i europskim pravnim sustavom, što je dio procesa restrukturiranja. Josipović je to izjavio novinarima nakon današnjeg posjeta Brodosplitu i sastanka najprije s upravom, a zatim i radnicima. U toj je prigodi položio vijenac na spomenik dvadesetorici radnika brodogradilišta poginulih u Domovinskom ratu. U brodogradilištu su me uvjerili da znaju, hoće, mogu i da imaju tržište i moguće kupce te optimistično možemo gledati na nastavak rada tog brodogradilišta, kazao je predsjednik. Po njegovim riječima ključ oporavka hrvatskih brodogradilišta, posebice splitskog, nalazi se u procesu privatizacije. "Znamo da Europska komisija razmatra projekt i nakon toga će samo o brodogradilištu ovisiti može li opstati na tržištu i na koji način“, istaknuo je, dodavši kako nije dobro što se preustroj domaćih brodogradilišta, o čemu je donesena odluka 2002., produljio toliko godina. Na novinarsku ocjenu da će njegov ured po predloženu proračunu za 2011. dobiti više novca nego ove godine, Josipović je kazao kako to nije točno, jer će ured dobiti „nešto manje novca“. "Riječ je o tome da su neki troškovi zrakoplova, koji su u prošlom proračunu bili na drugom mjestu, u jednoj od agencija, sada prebačeni na ured“, objasnio je.

SPLIT

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je u splitskom hotelu Le Meridien Lav otvorio 12. CARnetovu korisničku konferenciju, koja će se baviti novim izazovima interneta i elektroničke tehnologije i komunikacije, i tom je prigodom naglasio kako nas očekuje „revolucija interneta“ u javnoj upravi u Hrvatskoj. Hrvatska akademska istraživačka mreža (CARnet) svoje je korisničke konferencije počela organizirati 1999. i trenutačno, kako je rečeno na otvaranju, više od 1.000 škola u Hrvatskoj svoje internet veze održava posredstvom te mreže. Josipović je obraćajući se nazočnima istaknuo kako su internet i komunikacija elektroničkom tehnologijum od iznimne važnosti i za politiku te da on kao predsjednik tomu posvećuje veliku pažnju. Istaknuo je kako nas u Hrvatskoj „tek čeka revolucija interneta“ posebice u sklopu gospodarskih, upravnih i političkih reformi, u kojima želimo postići puno veću učinkovitost javne uprave, to jest javnu upravu učiniti servisom građana. Nazočnima se na svečanosti otvaranja skupa u ime premijerke Jadranke Kosor kratko obratio ministar znanosti Radovan Fuchs obećavši da će njegovo ministartvo financijski poduprijeti CARnetove projekte. Prvo predavanje po otvaranju konferencije održao je makedonski predsjednik Đorge Ivanov, koji je predstavljen i kao jedan od inicijatora ustoličavanja interneta u akademskoj zajednici Makedonije.

RIJEKA/ZAGREB

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da ta politička stranka ne može poduprijeti prijedlog državnog proračuna za 2011. Hrelja je ustvrdio da se vlada "nije ničega odrekla niti je zahvatila u krupni kapital". Prijedlogom proračuna više novca namijenjena umirovljenicima utrošit će se na nove umirovljenike koji se prijevremeno umirovljuju, a stvorila ih je sama vlada svojim nespretnim zakonom, kazao je predsjednik HSU-a. U biti nema nikakvih pomaka, proračun nije ni razvojan ni štedljiv, nego predizboran pa se ponovno lomi preko leđa radnika i umirovljenika, rekao je Hrelja. U današnjem priopćenu predsjednik HSU-a pak navodi kako će ponovnim zamrzavanjem mirovina vlada i u idućoj godini još jednom oštetiti gotovo 1,200.000 umirovljenika, za koje se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova. Premda se u sljedećoj godini predviđa rast od 1,5 posto, vlada je odlučila da se to neće pozitivno odraziti na umirovljenički standard. Odluka je donesena jednostrano, bez ikakva dogovora s partnerima, pa čak i bez najave. Mirovine u Hrvatskoj, kao uostalom nigdje drugdje, ne daje vlada, a vlada, osim što vrtoglavo nastavlja zaduživati zemlju, pronalazi brojne načine da umirovljenicima iz džepa izbije i posljednju kunu, navodi u priopćenju Hrelja.

ZAGREB

Svi oni koji glasuju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući prijedlog državnog proračuna za iduću godinu koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, koji bi o njemu sutra trebao raspravljati. Milanović je ispred SDP-ove središnjice pred novinarima izjavio kako na Vladin prijedlog proračuna gleda kao na "proračun bez karaktera", te najavio da njegova stranka, kao ni za prošlogodišnje rasprave o proračunu, na taj prijedlog neće podnositi amandmane. "Nismo amandmane podnosili ni prošle godine i drago nam je da je to velika većina javnosti i medija shvatila kao nešto jedino moguće, neću reći dobro, jer tu nažalost ništa nije dobro, nego kao nešto jedino moguće. Sudjelovat ćemo u raspravi o proračunu, imamo neke zakonske prijedloge, ponovit ćemo ih i time dati doprinos u borbi protiv neodgovornosti koja obilježava ovaj proračun", rekao je. Izrazio je, ipak, zadovoljstvo što je Vlada najavila donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i napomenuo da je taj zakonski prijedlog njegova stranka predlagala još prije godinu dana. "Tada su nas gledali u čudu, a danas, gle čuda, to se ipak usvaja", kazao je Milanović.

ZAGREB

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je večeras kako je proračun za iduću godinu, koji je Vlada danas uputila Saboru, jedina moguća solucija za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u Europsku uniju. "Proračun koji se donosi je jedina moguća solucija za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi, a to znači izlazak iz gospodarske krize i ulazak u EU", kazao je Hebrang Hini nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a, a uoči sutrašnje rasprave o proračunu za 2011. Prijedlog proračuna "ravnoteža je trenutka u kojem se nalazimo", dodao je Hebrang i istaknuo da je glavni okvir tog proračuna odluka Sabora, na prijedlog vlade, da se ne povećava rashodovna strana. "To je hrabra odluka. Ne znam ni jednu vladu u Europi i šire koja je u predizbornoj godini sama sebi ograničila povećanje rashodovnih stavki proračuna. To znači da je ova vlada interes Hrvatske i gospodarsku stabilnost pretpostavila partikularnim političkim interesima", naglasio je. Smatra da prijedlog proračuna definitivno daje nadu za optimizam jer su njime osigurane plaće i mirovine. Komentirajući ocjenu SDP-ova čelnika Zorana Milanovića da su oni koji će glasati za takav proračun neodgovorni prema Hrvatskoj, Hebrang je kazao kako je neodgovoran prema Hrvatskoj onaj koji kritizira proračun, a nije dao protuprijedlog. Ne slaže se ni s tvrdnjom iz SDP-a da je zakon o fiskalnoj odgovornosti ta stranka predložila još prije godinu dana. " Oni su davali prijedlog kažnavanja poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, ali zakon o fiskalnoj odgovornosti nisu nikad predlagali", rekao je. Na ocjene Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da se prijedlogom zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011. oštećuje 1,2 milijuna umirovljenika kojima se mirovine neće usklađivati s rastom životnih troškova, Hebrang odgovara kako bi revalorizacija mirovina bila nepravedna jer, ističe, nema ni povećanja plaća.

SPLIT

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas u Splitu na znanstveno-stručnom skupu pod nazivom "Teritorijalni ustroj Republike Hrvatske u kontekstu europskih integracija" kako je nužno da što prije počne ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja. Ustroj Hrvatske je prekompliciran i nema jasnog kriterija zašto su neke jedinice lokalne samouprave kreirane u jednom, a druge u drugom obliku, rekao je Josipović, koji smatra da se ne radi dovoljno na promjenama, i to zbog političkih razloga, te kako je nužno da što prije, kako je dodao, počne ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja. "Osobno sam upoznat sa svim problemima jer mi građani dnevno šalju oko 300 mailova u kojima pišu o problemima s kojima se susreću u jedinicama lokalne uprave", istaknuo je. U izlaganju u punoj dvorani splitskoga Pravnog fakulteta spomenuo je i problem korupcije. "Mislim da je upravo lokalna samouprava pravo žarište tog problema", istaknuo je predsjednik. Nakon predsjednika Josipovića govorio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, koji je istaknuo da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju te je zato vrlo važan regionalni ustroj.

ĐAKOVO/BELI MANASTIR

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić potpisao je danas ugovor o gradnji školskih športskih dvorana osnovnih škola u Piškorevcima i Popovcu, vrijednih 8,5 milijuna kuna, a radovi počinju sutra i trebaju biti gotovi do 2013. Po riječima župana Šišljagića, županija je izdvojila potreban novac, ocijenivši vrlo važnim da se "mladima diljem županije omogući bavljenje športom i kvalitetno izvođenje nastave tjelesnog odgoja". U tim školama koje do sada nisu imale športske dvorane te se, primjerice, nastava u osnovnoj školi u Piškorevcima održavala u učionici od 70 četvornih metara, nove će dvorane biti vrlo korisne, kazao je. Nova dvorana u Piškorevcima (kod Đakova), gdje osnovnu školu pohađa 238 učenika u 14 razreda, prostirat će se na 860, a u Popovcu (u Baranji), gdje osnovnu školu pohađaju 173 učenika u 15 razreda, na 875 četvornih metara. Županija je u potpunosti osigurala novac za gradnju škole u Piškorevcima od 4,3 milijuna kuna, a za dvoranu u Popovcu oko 4,2 milijuna kuna, od čega je općina osigurala 170.000 kuna.

SLAVONSKI BROD

Brodsko-posavska županija osigurala je u proračunu oko 100 tisuća kuna za sufinanciranje trihineloskopskih pregleda svinja zaklanih u ovlaštenim klaonicama, a ugovore o sufinanciranju danas je potpisao župan Danijel Marušić. Vlasnicima dviju ovlaštenih klaonica to će pomoći pri brizi za animalni otpad na primjeren i zakonit način. To je jedna od mjera u sprječavanju širenja trihineloze koju ta županija kao jedina u Hrvatskoj provodi desetu godinu zaredom. Županijski veterinarski inspektor Damir Agičić izjavio je kako trihinelozi i dalje treba pristupati vrlo ozbiljno iako se smanjuje broj zaraženih životinja. "Moguća opasnost je jako velika jer meso jedne svinje konzumira mnogo ljudi", rekao je Agičić i dodao da je problem i što se stalno otkrivaju nova žarišta. Ove sezone na području te županije otkriveno je osam zaraženih svinja, i to u Sibinju, Kupini i Velikoj Kopanici. Lani je u toj županiji na trihinelu bilo pozitivno 14 životinja.

HRVATSKA KOSTAJNICA

U Hrvatskoj Kostajnici otvoreni su danas radovi na sanaciji službenog odlagališta komunalnog otpada Rosulja, vrijedni 11.527.240,00 kuna, koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s 80 posto. Radove je otvorio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u nazočnosti predsjednice Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora Marijane Petir i kostajničkoga gradonačelnika Tomislava Paunovića. Završetak sanacije odlagališta komunalnog otpada Rosulja planiran je sredinom iduće godine. Mladineo je pozvao Sisačko-moslavačku županiju da što prije odredi mjesto za gradnju centra za gospodarenje otpadom, što je, kako je rekao, važno kako bi se taj projekt "mogao aplicirati za dobivanje novca iz strukturnih fondova Europske unije 2012. godine". Mladineo je podsjetio kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na području Hrvatske Kostajnice za šest projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti odobrio ukupno 10.206.895,30 kuna. Jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama na području Sisačko-moslavačke županije Fond je za 119 projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti odobrio gotovo 104 milijuna kuna, a za programe gospodarenja posebnim kategorijama otpada gotovo 78 milijuna, to jest ukupno više od 181,6 milijuna kuna.

KARLOVAC

Predstavnici Saveza udruga antifašista Karlovačke županije na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da će u srijedu postaviti spomen-ploču na mjestu stare ploče, razbijene 1991. na zgradi karlovačkoga Doma zdravlja, čime se obilježava 69. obljetnica partizanske akcije u okupiranom Karlovcu koju je vodio Većeslav Holjavac. Skup je prijavljen policiji, pozvani su županijski i gradski čelnici, a rješenje za postavljanje ploče nemamo unatoč trogodišnjoj borbi, rekao je počasni predsjednik županijskog Saveza antifašističkih udruga Martin Jendrašic. Iznio je detaljan slijed dopisa, zahtjeva i dio suglasnosti, među kojima i pozitivno mišljenje akademika za suvremenu povijest Petra Strčića i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Sve te dokumente dostavili smo Domu zdravlja kao vlasniku zgrade, čije nam upravno vijeće tri godine ne dostavlja suglasnost, te osobno županu Ivanu Vučiću jer je Karlovačka županija osnivač zdravstvenih ustanova. Budući da nas nakon toga više ne primaju niti daju suglasnost, smatramo da se prešutno slažu s vraćanjem ploče, rekao je Jendrašic. Na svečanosti vraćanja ploče, kako je najavljeno, bit će nazočni i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

DUBROVNIK

Policijski službenici mobilne jedinice za nadzor državne granice u suradnji s pripadnicima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatekli su 30-godišnjeg državljanina BiH na području Župe Dubrovačke u pokušaju šverca više od 5 kilograma marihuane. Državljanin BiH zatečen je sinoć oko 19 sati, u mjestu Gornji Brgat, u Župi Dubrovačkoj kako je nezakonito prešao hrvatsku državnu granicu iz smjera Ivanice (BiH). Pri tom je nosio jutenu vreću u kojoj je bilo pet paketa s oko 5,2 kilograma marihuane, navodi PU dubrovačko-neretvanska. Uz kaznenu prijavu doveden je u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku. PU dubrovačko-neretvanska također navodi kako je u sklopu poslova zaštite državne granice na području Policijske postaje Gruda u posljednjih 15-ak dana u ilegalnom prelasku hrvatske državne granice zatečeno ukupno 15 stranaca, većinom državljana Albanije. Oni su svi prekršajno procesuirani i prisilno udaljeni iz Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je krajnje odredište svih ilegalnih migranata neka od zemalja EU.

ZAGREB

Zagrebačka policija je u pojačanom nadzoru prometa za Martinje, od četvrtka do jučer uhvatila 190 pijanih vozača, od kojih je najviše, gotovo tri promila, imao 55-godišnjak. Taj muškarac uhvaćen je na Martinje s 2,91 promila u Pisarovini na području Jastrebarskog. Od vozačica najviše je izmjereno 32-godišnjakinji koja je bez položenog vozačkog ispita jučer uhvaćena na Jadranskoj aveniji s dva promila i to u vozilu kojem je istekla prometna dozvola pa je uhićena. No, oni nisu usamljeni slučajevi među vozačima kad se gleda količina ispijenog alkohola jer je od 190 vozača koji su uhvaćeni pijani, 41 imao više od 1,5 promila. Među 190 pijanih vozača je i devet vozačica koje su vozile pod utjecajem alkohola. Policija je tijekom akcije zabilježila 2.380 prometnih prekršaja, oduzela 169 vozačkih dozvola na mjestu prekršaja, uhitila 30 osoba a 36 ih je smjestila u posebne prostorije do otrežnjenja. U tom vremenu dogodilo se ukupno 105 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene i 18 lakše.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙