FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: otvorena izložba „Kasnoantička nekropola u Zmajevcu“

Autor: mcur
OSIJEK, 29. listopada 2010. (Hina) - U Muzeju Slavonije u Osijeku večeras je otvorena izložba „Kasnoantička nekropola u Zmajevcu“ i predstavljen izložbeni katalog autorice Slavice Filipović, više kustosice i voditeljice muzejskog arheološkog odjela.

Filipović je izložila rezultate svoga desetgodišnjeg istraživanja na arheološkom nalazištu u Zmajevcu.

U dosadašnjim opsežnim arheološkim istraživanjima kasnoantičke nekropole u Zmajevcu u Baranji istražena je površina od oko 1700 četvornih metara i pronađeno 175 grobova s vrlo vrijednim nalazima koji su „iznova skrenuli pozornost stručne javnosti na bogata arheološka nalazišta u sjeveroistočnom dijelu Baranje, gdje je svojedobno bila granica obrane Rimskog Carstva, tzv. dunavski limes“, kazao je ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković. Naglasio je kako je Slavica Filipović jedna od najaktivnijih terenskih arheologa te da će „večerašnja izložba svojim multidisciplinarnim pristupom biti vrlo zanimljiva za najširu javnost“.

Arheologinja Filipović istaknula je da je zadovoljna što je svoj desetgodišnji rad uspjela predstaviti javnosti, dodavši kako je tijekom rada pomno bilježila sve pojedinosti. Zahvalila je svojoj matičnoj kući na dobroj opremi jer je riječ o zahtjevnu projektu. Istaknula je da u pronađenim grobovima ima podjednako muškaraca, žena i djece, što govori o obiteljskom životu, kazala je autorica, dodavši da među otkrivenim predmetima ima onih uporabne vrijednosti, mnogo nakita i drogog.

Otvorivši izložbu, gradonačelnik Krešimir Bubalo je naglasio važnost arheološkog otkrića u Baranji, dodavši da je Osječko-baranjska županija bogata arheološkom baštinom.

(Hina) xvsik ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙