FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana sjednica Nacionalnog vijeća za kulturu

Autor: nkot
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Članovi Nacionalnog vijeća za kulturu na jučerašnjoj sjednici poduprli su završetak obnove arhivskog spremišta u Žrnovu na Korčuli i arhiva u Dubrovniku te rješavanje pitanja novih arhivskih prostora u Bjelovaru i Varaždinu, a posebice politiku razvoja mreže područnih državnih arhiva, radi usklađivanja s teritorijalnim ustrojem države i jačanja kapaciteta arhivske službe kroz obrazovanje, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Ministar kulture Božo Biškupić, koji je predsjedao sjednicom, izvijestio je o realizaciji programa i prikupljanju izvješća za 2010. te o pripremi za vrednovanje i odabir programa za 2011.

Nacionalno vijeće također je zaključilo da se sustav mreže muzeja nastavi unaprjeđivati opremanjem konzervatorsko-restauratorskih radionica matičnih muzeja prve razine te da se nastave poslovi na inventarizaciji i obradbi.

Radi omogućavanja jedinstvene obradbe muzejske građe, nastavit će se opremanje svih muzeja i galerija informatičkom opremom i programima.

Odlučeno je da će prioritet u financiranju zaštitnih radova imati cjeloviti projekti koji imaju završenu projektnu dokumentaciju te da će se financirati izradba dokumentacije i međunarodni projekti. Povjerenstvo za memorijalnu baštinu dovršit će definiranje kriterija za reviziju upisa memorijalne baštine u Registar kulturnih dobara. U idućem razdoblju donijet će se strategija zaštite kulturne baštine te će se uputiti u proceduru izmjene i dopune Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, ali se prioritetno mora završiti revizija cjelovita Registra kulturnih dobara.

Poticat će se razvoj mreže regionalnih kazališta, programi suvremenog plesa i plesne umjetnosti, a nastavit će se promocija projekta "Noć kazališta" i njegovo širenje izvan hrvatskih granica.

Znatno su redefinirani kriteriji za financiranje programa glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti radi pojačanja dostupnosti programa kulture diljem Hrvatske te radi ostvarivanja najširih javnih potreba u kulturi.

U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i zagrebačkim Sveučilištem nastavit će se pripreme za osnivanje studija plesne i baletne umjetnosti i pedagogije, a poticat će se likovni programi i manifestacije, osobito izložbe koje mogu biti uključene u međunarodnu kulturnu suradnju, vodeći posebno računa o potrebi promidžbe suvremenih likovnih umjetnika.

Poticat će se i programi koji pokazuju dugoročnost i stabilnost te programi koji pridonose razvoju civilnog društva i drugih organizacija u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku te stabilizaciji izvaninstitucionalne i neprofitne scene, uključujući potporu njihovoj suradnji s javnim kulturnim institucijama. Očekuje se kako će u prvom kvartalu 2011. biti donesen zakon o Zakladi "Kultura Nova", navodi se.

Profilirat će se predstavljanje hrvatske knjige u inozemstvu u skladu sa strateškim ciljevima kulturne politike, promicati prevođenje, poticati razmjena književnika i prevoditelja te podizati svijest o važnosti prevođenja književnih djela kao instrumenta u međukulturnoj razmjeni.

Planira se izradba jedinstvena modela sufinanciranja manifestacija koje se održavaju u Hrvatskoj a imaju elemente međunarodne suradnje - poticanje financiranja pojedinaca samostalnih umjetnika, članova udruga ili zaposlenika institucija čiji je rad međunarodno prepoznat radi osiguravanja jednakih mogućnosti, zatim financiranje pripremnih radova kao poticaj za višegodišnje planiranje te poticanje sufinanciranja programa koji su financirani iz pretpristupnih fondova i ostalih fondova Europske unije.

(Hina) pp/xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙