FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijansko tužiteljstvo traži istragu protiv Veljka Marića zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Grubišnom Polju

Autor: ssai
BEOGRAD, 1. studenog 2010. (Hina) - Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u ponedjeljak je objavilo da je podnijelo zahtjev za provođenjem istrage protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića, kojem se u Beogradu već sudi za ratne zločine, zbog sumnje da je tijekom rujna 1991. na teritoriju hrvatske općine Grubišno Polje počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

U zahtjevu se navodi da je Marić, kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom polju koji su pripadnici ZNG-a tada koristili kao pritvor, okrutno postupao, mučio i tjelesno povrjeđivao zatvorenike srpske nacionalnosti.

U više navrata je, kako se navodi, rukama i nogama udarao oštećenog Zvjezdana Mačka koji je bio vezan za stolicu, te mu je okvirom pištolja, na čijem je dnu bio oštar metalni nastavak, pravio otvorene rane – ukupno 37, na koje je sipao sol.

Marić se, kako stoji u priopćenju, također sumnjiči da je tom prilikom oduzeo sav novac koji je Mačak imao kod sebe.

Marić je također osumnjičen da je u Grubišnom polju, zajedno s pripadnikom ZNG-a Rudolfom Tengerom, ubio Miću Vasiljevića tako što mu je nožem prerezao trbuh, kao i da je u Ivanovom selu, na imanju obitelji Horak, ubio pripadnika Teritorijalne obrane Grubišno polje Vladimira Kučeru.

Na početku suđenja 7. listopada pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 31. listopada 1991. u selu Rastovcu u općini Grubišno Polje, Marić je pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojbi - 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević, te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010., za provođenjem istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske.

U optužnici se dodaje da su tijekom oružanih sukoba na području Grubišnog Polja između hrvatskih oružanih postrojbi i pripadnika Teritorijalne obrane Grubišnog Polja, pripadnici hrvatskih oružanih formacija, u akciji "Otkos", rujna i listopada 1991. izvršili više organiziranih napada tijekom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙