FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje bivšim pripadnicima policije za ratni zločin u Belom Manastiru

Autor: ssai
BEOGRAD, 1. studenog 2010. (Hina) - Suđenje četvorici bivših pripadnika policije iz Belog Manastira za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u toj hrvatskoj općini u drugoj polovici 1991., započelo je u ponedjeljak pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu izjašnjavanjem prvooptuženog Zorana Vukšića da se ne osjeća krivim, dok je drugooptuženi Slobodan Strigić zanijekao da je sudjelovao u ubojstvima navedenim u optužnici.

Srbijanski državljani Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić, tadašnji pripadnici postrojbe za posebne namjene paravojnih snaga tzv. SAO istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, optuženi su za ubojstvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Po optužnici, 10. listopada 1991. ubijeni su supružnici Adam i Ana Barić, a 17.listopada ubijeni su Vinko Čičak i njegovi sinovi Ivan, Ante i Mate.

Optuženi se također terete za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

U prvom obraćanju sudu Vukšić je odbio iznijeti svoju obranu, navevši kako će tijekom postupka iznositi svoje spoznaje o događanjima za koje se tereti, dok je Strigić za zločine optužio Vukšića i Hrnjaka te Zorana Madžarca za kojeg je kazao da je u bijegu.

Ustvrdivši kako nije sudjelovao u ubojstvu obitelji Čičak, Strigić je, povremeno plačući, ispričao kako je, po naređenju Vukšića, kombijem vozio nekoliko Hrvata za koje nije znao da su članovi obitelji Čičak, a za koje mu je Vukšić rekao da idu na razmjenu.

Po riječima Strigića, Vukšić mu je tijekom puta naredio da zaustavi vozilo, nakon čega su Vukšić, Madžarac i Hrnjak počeli izvoditi zarobljenike i ubijati ih.

Dodao je kako je htio spasiti obitelj Čičak ali da ga je bilo strah od Vukšića te da je docnije taj zločin bio “javna tajna” u policiji u Belom Manastiru.

Srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 2008. ustupilo ovaj kazneni predmet Županijskog suda u Osijeku, na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog u listopadu 2006.

U nastavku suđenja narednih dana očekuje se da svoju obranu iznesu optuženi Hrnjak i Bertić.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙