FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodorkovski se nada da će sud imati hrabrosti donijeti oslobađajuću presudu

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 2. studenog 2010. (Hina) - Bivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski izrazio je nadu u utorak da sud ima "hrabrosti" donijeti oslobađajuću presudu u slučaju u kojemu je on zajedno sa svojim poslovnim partnerom Platonom Lebedevom optužen za krađu nafte i pranje novca, javljaju ruski mediji.

Presuda na novom suđenju bivšem čelniku Jukosa Mihailu Hodorkovskom i bivšem čelniku tvrtke Menatep Platonu Lebedevu trebala bi biti objavljena 15. prosinca, izjavio je u utorak, posljednjeg dana suđenja, sudac Viktor Danilkin.

Hodorkovski i Lebedev, koji su već proveli sedam godina iza rešetaka zbog neplaćanja poreza, u ovom su slučaju optuženi za krađu 218 tona nafte iz Jukosa i pranje novca. Budu li proglašeni krivima, čeka ih još najmanje sedam godina zatvora. Tužiteljstvo traži 14-godišnju zatvorsku kaznu.

Hodorkovski i dalje tvrdi da je nevin i da su optužbe protiv njega politički motivirane.

U svojem posljednjem iskazu tijekom zadnjeg dana suđenja u utorak, bivši tajkun je rekao kako se nada da će sud imati dovoljno hrabrosti da donese oslobađajuću presudu.

"Vama je teško, možda vas je čak i strah", kazao je Hodorovski Danilkinu. "Želim vam hrabrosti jer svi shvaćaju da će vaša presuda ući u povijest".

Hodorkovski je rekao da su on i Lebedev postali "simboli borbe protiv despotizma" te da bi oslobađajuća presuda pokazala da su ruski sudovi neovisni.

"Ne radi se samo o sudbini dvojice ljudi koju držite u svojim rukama; tu se odlučuje o sudbini svakog građana", rekao je on Danilkinu.

"Kao i svaki čovjek ja ne želim živjeti i umrijeti u zatvoru, ali ako je to potrebno neću se premišljati".

Tužitelji su na suđenju u ponedjeljak izjavili da je obrana Hodorskovskog i Lebedeva "laž".

Po riječima promatrača, vrlo je vjerojatno da će biti proglašeni krivima budući da je u interesu Kremlja da ih drži u zatvoru što je dulje moguće.

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙