FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon oštrog pada cijene nafte ponovno iznad 85 dolara

Autor: vmom
LONDON, 15. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u ponedjeljak su ojačale iznad 85 dolara nakon pada na kraju prošlog tjedna za gotovo tri dolara, a potporu im je pružila pojačana sklonost ulagača poduzimanju rizika i preusmjeravanje pozornosti boljim izgledima za potražnju za gorivom.

Na američkom tržištu cijena barela nafte porasla je za 53 centa, na 85,41 dolar, dok je u Londonu barel poskupio 67 centi na 87,01 dolar.

U prošli su petak cijene nafte na američkom tržištu pale za gotovo tri dolara, strmoglavivši se s najviše razine u zadnjih 25 mjeseci u visini iznad 88 dolara zbog vala prodaja roba potaknutih bojaznima vezanim uz dugove Irske i potencijalno podizanje kamatnih stopa u Kini.

Jedan irski ministar u ponedjeljak je opetovano opovrgnuo glasine da Irska izravno pregovara o paketu pomoći iz EU-a, potvrdivši ipak „nastavljene razgovore“.

Oštar pad cijena nafte analitičari su ocijenili prekomjernim i neopravdanim s obzirom na podatke o poboljšanoj potražnji.

"Prisutne su zabrinutosti u vezi europskih dugova i povećanja kamatnih stopa, no svako spuštanje cijene bit će kratkog daha. IEA prognozira da će rast dnevne potražnje u 2010. biti iznad dva milijuna barela nafte a solidnu potražnju predviđa i za iduću godinu", kazala je naftna analitičarka Amrita Sen iz Barclaysa Capitala.

IEA u petak je podigla prognoze dnevnog rasta naftne potražnje za 2010. na 2,34 milijuna barela nafte dnevno, što je 190.000 barela nafte dnevno više nego što je predviđala u ranijoj prognozi. Taj potez tumači snažnom potražnjom i u Kini i u industrijaliziranim gospodarstvima.

Analitičari procjenjuju da će se cijena nafte sada stabilizirati blizu 85 dolara po barelu, čime bi se zadržala znatno iznad raspona od 70 do 80 dolara unutar kojeg se većinom kretala u proteklih godinu dana.

Negativna veza između kretanja cijena nafte i tečaja dolara privremeno je prekinuta, što ukazuje da je tržište nafte preusmjerilo fokus na poboljšane izglede za potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da se cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak spustila na 83,67 dolara, s 85,81 dolara dan ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙