FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok japanskog BDP-a u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
TOKIO, 15. studenog 2010. (Hina/dpa) - Japansko gospodarstvo povećalo je aktivnosti u razdoblju od srpnja do rujna za 3,9 posto na godišnjoj razini pa tako nastavlja rast već četvrto tromjesečje zaredom, priopćila je u ponedjeljak japanska vlada.

U drugom tromjesečju aktivnosti su na godišnjoj razini porasle za 1,8 posto.

U odnosu na prijašnje tromjesečje aktivnosti su u razdoblju od srpnja do rujna porasle za 0,9 posto, navodi vladin ured u preliminarnom izvješću.

Taj podatak nadmašio je prognoze ekonomista koji su u anketi Kyodo Newsa na godišnjoj razini prognozirali rast od 2,6 posto, odnosno za 0,6 posto u odnosu na prijašnje tromjesečje.

Osobna potrošnja je za 1,1 posto veća nego u prijašnjem tromjesečju, korporativna kapitalna potrošnja za 0,8 posto, a javne su investicije smanjene za 0,6 posto, priopćio je ured.

Unatoč pozitivnu BDP-u ministar za gospodarsku fiskalnu politiku Banri Kaieda rekao je da japanski gospodarski rast koči slaba industrijska proizvodnja.

Rast osobne potrošnje privremen je i podupire ga kupnja duhana i vozila prije nego se uvedu više porezne stope, odnosno prije nego isteknu državne potpore za kupnju ekoloških vozila, kazao je.

Naglasio je također da strahuje od jačanja pritisaka zbog nedavne aprecijacije japanske valute.

Jačanje jena negativno je utjecalo na japanske izvoznike, poskupivši njihove proizvode u inozemstvu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙