FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast eurozone posustao u trećem tromjesečju

Autor: vmom
BERLIN, 12. studenog 2010. (Hina/dpa) - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju posustalo zbog usporavanja globalne potražnje i smanjenja državne potrošnje, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Bruto domaći proizvod (BDP) 16-člane eurozone u trećem je tromjesečju porastao 0,4 posto, nakon solidnog rasta od jedan posto u drugom tromjesečju, objavio je u prvim procjenama statistički ured.

Stopa rasta neznatno je niža u usporedbi s 0,5 posto koliko su u prosjeku očekivali analitičari.

Na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone poraslo je za 1,9 posto, po nepromijenjoj stopi u usporedbi s drugim tromjesečjem.

Objava prvih procjena statističkog ureda vremenski se poklopila s pojačanim zabrinutostima da bi EU mogao biti primoran financijski pomoći Irskoj, koja muku muči s golemim razinama duga.

U cijeloj 2010. eurozona bi trebala zabilježiti rast od oko 1,6 posto, nakon prošlogodišnjeg pada BDP-a od 4,1 posto, izazvanog najtežom krizom koja je pogodila svijet u više desetljeća.

Europska unija u cjelini, odnosno svih 27 zemalja-članica, u trećem je tromjesečju zabilježila rast također u visini 0,4 posto prema prethodnom tromjesečju, nakon solidnih jedan posto u drugom tromjesečju. Na godišnjoj razini rast je iznosio 2,1 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙