FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuker: proračunske rashode definiraju stečena prava

Autor: dsil
OPATIJA, 10. studenog 2010. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker danas je u Opatiji kazao kako će se proračunski rashodi u 2011. godini zadržati na razini ove godine te kako proračunske rashode definiraju stečena prava.

Rashode državnog proračuna definiraju stečena prava u proteklih 15-ak godina i rashode je nemoguće smanjiti za 10 milijardi kuna, a da se ne diraju ta prava, rekao je Šuker govoreći na 18. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista koje se održava u Opatiji.

Šuker smatra i kako se povećanje prihodne strane proračuna ne može ostvariti uvođenjem novih poreza kao što je porez na kapitalnu dobit s obzirom na stanje na tržištu kapitala.

Osvrćući se na prijedloge o sklapanju stand by aranžmana s MMF-om, Šuker je ustvrdio da to nije potrebno jer se izvršavaju obveze iz proračuna i one međunarodne.

Neće MMF provoditi reforme kod nas, te se ne treba zavaravati da će netko drugi napraviti ono što trebamo mi sami, poručio je.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u izlaganju o programu gospodarskog oporavka i ekonomskoj politici posebno se osvrnuo na glavne slabosti koje je kriza u Hrvatskoj razotkrila – antipoduzetničku klimu, korupciju, populizam, rigidnost, manjkavost društvenog suglasja.

Iznoseći očekivana ekonomska kretanja u Hrvatskoj za iduću godinu, Lovrinčević je kazao kako se rast BDP-a u 2011. procjenjuje na 1,6 posto, očekuje se daljnji pad zaposlenosti u prvoj polovici godine, a stanje bi se do kraja iduće godine trebalo popraviti.

Razina javnog duga iznosit će oko 56 posto BDP-a, a slijedeća Vlada ne smije dopustiti njegovo daljnje gomilanje, kazao je Lovrinčević.

Tradicionalno, 18. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2011." okupilo je u Opatiji brojne ekonomiste, predstavnike izvršne vlasti i gospodarstvenike. Tijekom trodnevnog skupa razgovarat će se o aktualnim ekonomskim kretanjima i mjerama ekonomske politike za naredno razdoblje, o investicijama i rastu gospodarstva te investicijama i poduzećima.

(hina) xdsil/xsjun ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙